Regionens robotbas 24/5

2017-05-24

I förra veckan berättade medier i hela landet att det kinesiska affärspalatset Dragon Gate vid E4:an i höjd med Älvkarleby är till salu. Den förre ägaren, Mr Li, insåg att han ville njuta av livet. Och det är oförenligt med svenska byggnormer. Att bygga ett affärscentrum i Sverige är som Tai Chi fast med blanketter. Det går sjukt långsamt och det är svårt att se nån praktisk nytta med det hela. Så Mr Li ville sälja. Nu har Region Gävleborg köpt palatset. Dragon Gate blir en perfekt ståndsmässig kommandocentral för regionens nya satsning på robotkirurgi.

Klagande biologi

I takt med att ledningen i Gävleborgsvården har blivit bättre och bättre har den nuvarande, biologiska personalen bara blivit sämre och sämre. Det enda de är riktigt bra på är att bränna ut sig eller klaga. Och om de slutar på jobbet så lämnar de en massa biologiska patienter efter sig, och de klagar ännu mer. Om det ens är möjligt. Den ideala vården skulle bara bestå av mellanchefer, men det är en orealistisk dröm. Istället har regionen valt att satsa på robotar.

Lönnbark med katt

Dragon Gate har anpassats för regionens nya expansiva satsning. Det hela ser ut som i en Bond-film: man åker monorail mellan rummen. Varje rum är ett specialiserat laboratorium med elektroniska apparater. Jag hittade till och med ett rum med olika inre organ i formalin. Trodde jag, men det visade sig vara rester från förra ägarens buffé. Hela översta våningen består av ett gigantiskt skrivbord. Bakom det sitter den förre regionchefen Svante Lönnbark i en fåtölj och klappar en vit angorakatt. Han är sur för att det inte var han som blev vald till kardinal, och har nu valt att leda regionens nya framtidssatsning.

Gräsklippare

Kirurgrobotarna är gamla uttjänta gräsklipparrobotar som byggts om med hjälp av studenter på Högskolan i Gävle. Man har lött på skalpeller och installerat ett minneskort med grundläggande anatomi och instruktioner för hur man opererar. I övrigt fungerar robotarna precis som när de klippte gräs – en robot liksom bara puttrar omkring på avdelningen och opererar lite här och där tills batterierna börjar ta slut. Då åker roboten till sin laddningsstation och laddar upp.

Cyborg

Målet med robotkirurgin är förstås att modern AI – artificiell intelligens – ska göra kirurgrobotarna till superkirurger. Nästa gång de puttrar förbi nån som behöver opereras så kanske de opererar in lite förbättringar i sina patienter. Kanske får dem att sluta klaga så förbaskat, eller byter ut kroppsdelar mot metall. Med lite tur kan kirurgrobotarna utveckla en cybernetisk organism bestående av levande vävnad över ett endoskelett i metall. Sen är det bara en tidsfråga innan robotarna utvecklar teknologi för tidsförflyttningar och en stridsduglig mellanchef som kan skickas tillbaka till tiden före ambulanskonflikten och skapa en alternativ framtid där det faktiskt är ok att åka till San Fransisco. Eller så utrustar robotkirurgerna alla sina patienter med superfysik och hjärntvättar dem till själlösa soldater så att de kan användas för att ta över världen. Eller Uppland, det beror på vad regionbudgeten tillåter.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.