Torsåker växlar mynt 17/5

2017-05-17

I förra veckan bestämde sig Torsåker för att växla in sina gamla mynt. Det är inte förrän efter sista juni som mynten blir ogiltiga som betalningsmedel, så det borde vara gott om tid. Men bara om man inte känner till avslutningsparadoxen, en ny upptäckt inom fysikvärlden. Normalt går tiden att beskriva som en kontinuerlig ström. Den liksom bara tickar på. Men mätningar har kunnat visa att tidsströmmen kan rubbas och i extrema fall helt upphöra att existera. Det här fenomenet är som vanligast perioden mellan vecka 21 och midsommar. Främst för barnfamiljer. När man som minst anar det dyker det upp terminsavslutningar, föräldramöten, dansuppvisningar, avtackningar, vårfester och musikskolekonserter och bara tar all tid man har. Man ska bara hämta ungarna på skolan och helt plötsligt står man där och lyssnar på falsksång och delar ut blommor till nån ledare. Man går runt ett hörn och vips står där en bandyförening och samlar pengar till avslutningslägret. Man tvingas lyssna på matchresultat och köpa chokladbollar och torr tigerkaka. Om man tar hänsyn till avslutningsparadoxen så är det här alltså sista veckan man kan växla in sina mynt.

Skinkfemma

Så folk i Torsåker började samla ihop sina mynt nu. Handväskor länsades, fickor och lådor vändes på. Folk i Torsåker hade mynt inkapslade i stekfett ovanpå spisfläkten, mynt i damm under soffan, mynt under lister. Ibland gick det inte att säga om det var ett mynt eller om det var väldigt välpackat fickludd. En Torsåker-bo sökte vård för ett konstigt utslag på ena skinkan. Det var en femkrona som klibbat fast i huden. Livet i Torsåker började svaja när mynten togs bort. Enkronor hade stagat upp skeva möbler och hållit pappershögar på plats. Lister började lossna, möbler började välta. De flesta i Torsåker stannade hemma och höll fast sin grejer medan en liten delegation Torsåkersbor fick ta byns samlade mynt och lösa inväxlingen. Det var en smärre förmögenhet.

Kontanthanteringens urgamla hantverk

Problemet var bara att ingen ville ha de där mynten. Delegationens första stopp blev närmaste bankkontor. Det var nedlagt. Bankkontoret efter det hade öppet, men vägrade att befatta sig med kontanter. Modern bankverksamhet går ut på att berätta för folk att de ska använda en app istället. Sa banken. Till sist hittade de en gammaldags bank som fortfarande kunde kontanthanteringens urgamla hantverk. Problemet borde vara löst.

Det var det inte. Banktjänstemannen ville inte räkna mynten för hand utan tog bara emot mynt som låg i prydliga papprör. Papprören fanns inte på banken. Dem fick man beställa på nätet. När delegationen införskaffat papprör och noggrannt fyllt dem tvingade banken dem att öppna varje papprör och räkna mynten för hand medan personalen skrek åt delegationen att de borde ha använt en app istället. Sedan ville de ha en avgift för insättningen. Dubbelt så hög som själva insättningen.

Delegationen blev sur. Det kändes som att hela det monetära systemet hade blivit skevt. Istället bestämde man sig för att använda alla mynten för att handla. Att handla är enkelt sa delegationen. Det är det inte om man har mynt. Alla professionella handlare har infört begränsningar för myntbetalning. Man får använda maximalt femton mynt per kund och tillfälle. Med den samlade myntförmögenheten från Torsåker skulle det ta flera månader att bli av med pengarna och då skulle det vara för sent, med eller utan avslutningsparadox. Delegationen gav upp och skulle åka hem.

Men på parkeringen stod plötsligt en klass 5b och sålde fika för att kunna åka till Stockholm och gå på museum. Det har klass 5b råd med nu. Åtminstone om de får betala med mynt. Torsåkersborna å andra sidan har en smärre förmögenhet i chokladbollar och torr tigerkaka.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.