De sociala journalerna 10/5 2017

2017-05-10

För ett tag sedan fick Region Gävleborg kritik. Det är inte första gången. Förra gången var det en delegation från Region Dalarna som kritiserade Region Gävleborg för att det var kallt på golvet under en konferens. Flera av Region Dalarnas korktofflor hade blivit så kalla att de smulade. Den här gången var det Datainspektionen som kritiserade Region Gävleborg för brister i sekretessen för patientuppgifter. Alla med tillgång till journalsystemet har kunnat få fram vilken patientinformation som helst, och så ska det inte vara. Region Gävleborg försvarade sig med att journalerna hanteras i ett krångligt datasystem som gör det i princip omöjligt för alla att få ut nån information alls. Dessutom har man sparat in på läkarsekreterare, så informationen är slarvigt skriven. Det är knappt så att det går att betrakta som information. Och när det gäller offentliga handlingar, information som ska vara lätt att få tag på, är sekretessen näst intill kompakt. Det kanske kunde kompensera?

Tack för helvete

Men kritiken stod kvar. Datainspektionen tyckte fortfarande att Region Gävleborg var dåliga. Och det kändes ju inget kul. Regioncheferna gick omkring med lite skamsen hållning i korridorerna. Det var låg stämning i fikarummet och det känds som att andra regioner började titta snett på Region Gävleborg.

Region Gävleborg försökte då hantera kritiken som en region ska. Man tackade för kritiken, sa att “det är bra att de kontrollerar oss”, och tillsatte en arbetsgrupp. Men då hände det som inte fick hända. Arbetsgruppen började arbeta. Och inte på något normalt regionalt sätt, med utredningar och rättssäkerhet och sånt där trams. Folk i arbetsgruppen började bete sig som påtända konsulter. De tänkte snabbt och jättelångt utanför boxen. Det var knappt så att de hann rita diagram. Och det här med att förankra sina beslut fanns det varken tid eller lust för. Arbetsgruppen svävade iväg som en tappad ballong. Och helt plötsligt hade de förändrat regionens journalsystem totalt.

Sociala journaler

Arbetsgruppen hade kommit fram till att det här med sekretess var överskattat. Istället behöver patienterna lära sig att leva med lättåtkomliga journaler. Att bara rycka på axlarna och ta det lite som en kul grej. Bjuda på sig själv. Så istället för att stärka sekretessen har Regionen nu valt att lägga upp alla journaler på sociala medier. Det finns bara fördelar med det.

De flesta som blir sjuka blir ju det för att de vill ha sympati eller uppmärksamhet och det får man ju på nätet. Om journalerna ligger ute på Facebook så kan man få så många gillatummar att man tillfrisknar. Ser man glåmig ut efter en stroke så kan läkarna fixa till det i Snapchat genom att klistra på gulliga öron och att livesända en gastroskopi på Instagram är att ta selfien till en helt ny nivå.

Clickbait

Som patient kan man crowdfunda sina behandlingar, och läkarna kan hjälpa till genom att formulera journalerna som clickbait-nyheter: ”Patienten kom in med en svullen tå, du kan inte ana vad som hände sen”. Vården behöver inga läkarsekreterare längre, jobbet kommer att skötas av 22-åriga bloggare som jobbar gratis för att få in en fot.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.