Aprilvädret i Söderhamn 26/4 2017

2017-04-26

Aprilvädret har förstört Söderhamn. Inte en enda dag har det varit begripligt väder. Vissa dagar har börjat med storm och slutat med glassväder. Andra dagar har varit stekheta, förutom ett par timmars atomvinter kring lunch. Vissa dagar har det varit väder som ingen hört talas om. Solhagel, orkanstiltje och töhalka. Det är som att vädret har hamnat i puberteten och provar olika identiteter i blixtfart och med outtömlig fantasi. SMHI gör sitt bästa för att se ut som att de förstår vad som händer, men alla vet: de bara chansar.

Isregn i sidled

Det här labila vädret har inneburit en fruktansvärd stress för Söderhamnarna. Kalla dagar har folk klätt sig varmt för att gå till jobbet, men innan de kommit ut genom dörren har vädret svängt och de har fått gå svettiga resten av dagen. Förskoleutflykter har slutat i förtvivlan när både barn och personal gått iväg i lövtunna kläder för att plocka tussilago och sedan blivit omslutna av isregn i sidled.

Folk har ställt ut sina späda tomatplantor i syfte att ge dem solljus men istället gett dem nådastöten när solen gått i moln och molnen gått bärsärk. Söderhamns domkrafter har gått i pendeltrafik – av med vinterdäcken och på med dem igen, av, på, av och till sist har folk kört fifty-fifty: dubbat och odubbat i diagonal montering och domkraften i handen för man vet aldrig. Naprapater och sjukgymnaster har fått jobba skift på grund av alla skador. Det är inte bara den slumpmässiga blixthalkan som lagt de ouppmärksamma Söderhamnarna till marken. Det är även alla ryggproblem på grund av att folk stuvar om i förråden: Snöslungorna ska in och hammockarna ska ut. En kvart senare är det tvärtom. Klart folk får ont i ryggen. Ungarna ska cykla, sen ska de åka skridskor, sen vill de bada. Ingen vet vad som ska hända. Alla mår dåligt.

Förhörsmetod

Folk i Söderhamn har försökt parera för vädersvängningarna genom att ta med sig flera uppsättningar kläder. Men eftersom det kan bli vilket väder som helst så måste folk ta med sig alla kläder de har. Folk har dragit runt med stora klädhögar på små lastkärror och försökt hitta nånstans där de hinner byta om med värdighet mellan vädersvängningarna. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder är en fras som man kan bli dödad för att yttra här i Söderhamn.

Det svenska aprilvädret har så nedbrytande effekter på det mänskliga psyket att amerikansk militär vill utvärdera om aprilvädret går att använda som förhörsmetod istället för waterboarding. Aprilvädret är som Mora Träsks klassiska Tigerjakt: vi kan inte gå runt det, vi måste gå igenom det.

På ett ben

I måndags brast det för Söderhamnarna. Allihopa. Samtidigt. De orkade inte med att försöka leva ett strukturerat liv i ostrukturerat väder. Söderhamnarna flippade ur och började själva bete sig helt slumpartat. Folk åt middag till frukost. Sen cyklade de enhjuling baklänges till jobbet. Och sa upp sig. Sen gick de ut i fikarummet och började simma på golvet, återtog sin anställning och började strejka samtidigt som de jobbade över sittande under skrivbordet. När de väl skulle ta sig hem tog de sig till nån annans hem. Hoppande på ett ben. Nån annans ben.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.