Skammen i Robertsholm 19/4 2017

2017-04-19

Påsken i Robertsholm har följt samma invanda mönster som den alltid har gjort. Här och överallt. Människor har gått omkring med axlarna fulla av plikt och skuld. De har tittat på Jesusfilmer och försökt göra nån nytta i trädgårn och stå ut med släktingarna och hinna koppla av. Men det är alltid nåt tomt i blicken. Alla bara går i cirklar runt påskens heliga sten. Påskägget.

Grosshandlarfylla

Alla vet det, men ingen vågar säga det. Påsken går ut på att äta massor av godis. Dåligt godis. Det ska vara den billigaste sorten. Helst nåt restlager som reas ut på grund av att ingredienserna snart kommer att förbjudas av EU. Och nån ska ha slängt i punschprickar i ägget och stängt locket och ägget ska ha stått i flera dagar så att nu stinker alltihopa som en gammal grosshandlarfylla. På påskafton lyfter man på locket och tänker att den där smörjan kommer jag aldrig att stoppa i munnen. Det kommer man. Efter ett par timmar stinker grosshandlarfyllan nästan angenämt.

Sprickan

När fördämningar brister brukar det alltid börja med en liten spricka. Kanske en kokosknapp eller ett geléhallon till kaffet. Till påtåren blir det två, och sen blir det påfyllning men inte av kaffe bara av godis. Efter ett tag kan man finna sig själv stående över påskägget utan att minnas hur man kom dit. Armen börjar gå – ner i ägget, in i munnen, ner i ägget, in i munnen och så vidare. Först långsamt och nästan graciöst, sedan allt fortare så att armen till sist rör sig som en propeller och man får whiplashskador. Enda chansen för kroppen att få vila är när man får upp ett sånt där chokladägg som nån satans hantlangare har slagit in i tunn folie som är näst intill omöjlig att hitta en kant på så att man kan börja få upp den.

Dantes påskägg

På påskäggets kant skulle det kunna stå ”I som här inträden, låten hoppet fara”, för hela ägget är som Dantes Inferno. Ett helvete i flera nivåer. Den ena godissorten är sämre än den andra. Till sist äter man upp punschprickarna och sen försöker man picka i sig de sista smulorna av nonstopskal och sursötsalt socker. Om inte ungarna har tömt eller gömt sina påskägg vid det här laget, så börjar man plundra dem. Påskharen ger och påskharen tar.

Ångerveckan

Den här veckan har folk i Robertsholm suttit flämtande i sina soffor utan att lyckas resa sig upp. De är för trötta, de är för tjocka, de har för ont i kroppen och dessutom har soffan en kletig beläggning som gör det svårt att komma upp. Folk tittar på varandra och försöker minnas vad som har hänt. Men alla spår är uppätna. Det enda som finns kvar är en kompakt känsla av skuld och skam. Robertsholmsborna upplever de sista resterna av den kristna påsken. Inte ens Jesus kan förlåta de här synderna, för på Jesu tid fanns inte punschprickar.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.