De expanderande naturvärdena i Bodasjön 5/4

2017-04-05

I förra veckan skickade Länsstyrelsen ut en grupp marinbiologer för att hitta värdefull natur längs Gävleborgs kuster. I måndags gav biologerna upp. De hade letat överallt, men det hade bara varit blött och kallt. Överallt längs kusten såg folk lite sura och vindpinade ut. Om naturen längs kusten vore så himla värdefull så skulle väl folk se lite gladare ut? I norra Hälsingland hade de hittat en kustväg där man inte såg kusten. Helt värdelöst. Längre söderut hade orterna fula namn. Njöte, Fläcka och Fjäle. Sånt drar ju ner värdet på vilken natur som helst. Och överallt längs kusten var det näst intill obefintlig mobiltäckning. Vad ska man med naturen till om man inte kan lägga upp den på sociala medier?

Ny kust

Men kusten spelar ingen roll, konstaterade marinbiologerna. Om klimatförändringarna håller i sig så kommer kustlinjen ganska snart att krypa inåt landet. Istället började marinbiologerna intressera sig för Bodasjön utanför Järvsö. Där hade det ryktats om att det finns mycket värdefull natur. För några veckor sedan konstaterade nämligen Ljusdals Kommun att sjön är övergödd. Det har gett upphov till en enorm tillväxt av intressanta arter i sjön. Marinbiologerna skyndade dit för att kartlägga den nya, och mycket mer spännande naturen.

En stam av Bodabor

Det är svårt att hitta fram till sjön på grund av all växtlighet. Vanlig sjönära växtlighet som al och vass har skjutit i höjden. Det ser mer ut som en regnskog. Marinbiologernas expedition fick hugga sig fram med machete genom vassen. I en glänta hittade man en liten stam av halvnakna Bodabor som levde isolerade från civilisationen. De hade fantastiska blodvärden på grund av sitt primitiva liv. Dessutom hjälpte de till att bära expeditionens utrustning, tills en av bärarna träffades av en gigantisk alkotte som slog axeln ur led. Hela stammen blev fientlig och började hytta med sina vassrör mot marinbiologerna. Expeditionen fick fly hals över huvud in mot själva sjön.

Trollsländor

När de tagit sig igenom vassen möttes de av en magnifik syn. Änder stora som ekor guppade omkring på vattenytan. Gigantiska trollsländor susade fram över sjön. Så här års skulle det vara omöjligt vid en vanlig sjö i Hälsingland, men övergödningen här är så stark att temperaturen runt Bodasjön ligger stadigt kring 25 grader.

Marinbiologerna dokumenterade allt med sina mobilkameror: den höga vassen, den isolerade stammen och de gigantiska djuren. En av marinbiologerna stoppade ner en tå i vattnet och höll på att bli nypt av en åtta meter lång gammelgädda.

Sjöjungfru?

I mitten av sjön växte stora näckrosor med självlysande blommor, och det är möjligt att expeditionen såg en glimt av en förhistorisk vattendinosaurie, eller en äkta sjöjungfru. Eller så var det bara ett förvuxet grodyngel. Marinbiologerna ringde till Länsstyrelsen för att berätta om naturvärdena. Men det var ingen mobiltäckning så de lade ner hela expeditionen. Vad ska man med en övergödd sjö till om man inte kan lägga upp den på sociala medier?

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.