Inköp Gävleborg flyttas till Sörgrundet 29/3

2017-03-29

Jag befinner mig på Sörgrundet utanför Gävle. Här häckar en oönskad koloni av skarvar. Men de är inte längre ensamma. I förra veckan rapporterade P4 Gävleborg att Gävle Kommun tänker lämna upphandlingssamarbetet Inköp Gävleborg. Inköp Gävleborg är en gemensam organisation där alla länets kommuner, utom Sandviken, valt att samarbeta för att få bättre villkor vid större inköp.

Det är ju bra att samarbeta, men inte lätt. Det tar en massa tid i anspråk när Gävle Kommun ska komma överens med de andra, lite sämre kommunerna. Och ibland har samarbetsorganisationen valt att ha sina möten i nån annan kommun än Gävle, och då blir det ju en massa extra restid. Det  är som att Inköp Gävleborg har blivit ett Nerköp Gävleborg.

Gexit

Så fort nyheten kom ut om att Gävle Kommun vill lämna Inköp Gävleborg, vaknade samtliga missnöjesaktivister i kommunen: Äntligen finns det nåt vi kan gå ur! Att lämna Inköp Gävleborg kan bli som ett eget Brexit, Storbritanniens utträde ur EU. Inköp Gävleborg är lite som EU – en diffus byråkratisk organisation. En diffus byråkratisk organisation är svår att förstå. Och sånt som är svårt att förstå är det lätt att vara missnöjd med. På bara ett par minuter förvandlades Inköp Gävleborg från en organisation som ingen brydde sig om till en projektionsyta för allt som är dåligt.

Allt dåligt

Skattehatarna i kommunen insåg att Inköp Gävleborg drivs med skattemedel. Det måste ju vara slöseri med skattemedel att inte bara köpa in grejer för skattemedel, utan även använda skattemedel för att bestämma vad man ska köpa för skattemedlen. De kommunala individualisterna protesterade mot inköpssamarbetet eftersom allt samarbete är ett hot mot individen. Främlingsfientliga rörelser hittade massor av mångkulturella problem med Inköp Gävleborg. Sådär fortsatte det. Efter ett par timmar hade Inköp Gävleborg fått skulden för alla dåliga grejer i kommunen. De där bråkiga ungarna  på Nordost var väl egentligen inköpare? Potthålen i gatorna är antagligen asfalt som Inköp Gävleborg glömt att köpa in. Inköp Gävleborg ansågs även kunna framkalla spänningshuvudvärk, övervikt och otur.

Det blev lynchstämning. Sajter för offentliga upphandlingar fylldes med hatiska kommentarer. Inköp Gävleborg uppmanades att flytta sitt kontor till Villa Sjötorp och inte få nån varning när huset rivs. Regionala inköpare hängdes ut med namn och adress. Donald Trump började twittra om det hemska som hänt i Gävle och menade att samhället hade kollapsat på grund av regionalt koordinerade inköp. Fast inte med så svåra ord.

Stackars valpar

Tjänstemännen på Inköp Gävleborg försökte förtydliga hur organisationen jobbar, men anklagades för att sprida fejknyheter. Lokala tidningar rapporterade att enligt ryska medier får Gävles folkpensionärer inte köpa sin egen mat utan att först få ärendet behandlat av Inköp Gävleborg och det kan ta flera månader. Det var skandal. Gamla människor, små barn och söta hundvalpar var drabbade. Nu har missnöjesaktivisterna byggt ett läger här ute på Sörgrundet. Här ska de förföljda tjänstemännen på Inköp Gävleborg interneras i väntan på att kommunen lämnar samarbetet. Tillsammans med skarvarna. Och nu har skarvarna börjat flytta.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.