Bollnäsmagi 15/3

2017-03-15

I förra veckan avslöjade lokala medier att en politiker i Bollnäs hade en webshop där han sålde aktivt glas, en enkel glasbit för några öre som stoppats in i en hemlig maskin och aktiverats med nån sorts kraft som gjorde att glasbiten blev magisk. Den magiska glasbiten kunde rena vatten och lösa problem och den var plötsligt värd fem tusen kronor. Medierna var skeptiska till att den magiska kraften fanns. Men att människor är beredda att betala fem tusen kronor för en glasbit går inte att förklara på ett naturligt sätt. Dessutom tog det bara några sekunder efter avslöjandet så var hela webshoppen spårlöst försvunnen. Det förstår ju vem som helst att det var magiska glasbitar.

Glas på avvägar

När webshoppen var nerlagd så kunde ju ingen köpa de magiska glasbitarna. Politikern skulle källsortera de magiska glasbitarna, men hittade bara kärl för färgat glas och ofärgat glas. Det fanns inget kärl för magiskt glas. Så han slängde dem bredvid istället, som folk gör. På olika sätt spreds de magiska glasbitarna över kommunen, och nu har man börjat se effekterna. Gator och torg har börjat skimra och glittra som i en Disneyfilm. Ibland kan man se en enhörning eller nån liten älva flyga förbi. Bollnäs katter går omkring i mästerstövlar och de kommunala rabatterna är fulla av överdimensionerade bönstjälkar.

Mer magiskt

Men inte nog med det. Folk i Bollnäs är trevliga. Det har de aldrig varit förut. De ler och håller upp dörrar och säger tack och bjuder till. De har bra hållning, grop i hakan och glimten i ögat. Ute på stan är det ingen som tränger sig fram, ingen som står ivägen, det är aldrig kö och folk är snälla mot parkeringsvakterna.

I kommunhuset hade man krismöte. Hur skulle kommunen hantera den här obekanta situationen. Går det att sanera bort enhörningarna, och slipper man i så fall även den trevliga stämningen? Eller går det att utnyttja den här magin? Det kanske går att locka hit turister? Enhörningar finns väl även på Järvzoo, men den här trevliga stämningen – den sticker ju ut bland Hälsingekommunerna.

Maskinen

Plötsligt var det nån som hittade den där hemliga maskinen. Den som politikern hade använt för att aktivera glasbitarna så att de blev magiska. Alla i kommunhuset ville prova maskinen. De körde allt i den. Det blev nästan lika hög stämning som när vaktmästeriet hade skaffat en lamineringsmaskin. Folk körde sina pennor, mötesprotokoll, kaffepulver, gem. Och allt blev magiskt. Plötsligt stod det en magisk fe och diskade folks kaffekoppar efter rasten. Mötesprotokollen blev lättlästa. Ringde man till kommunväxeln klockan 10 på förmiddagen så var det nån som svarade. Det verkade för bra för att vara sant.

Det var det. Efter ett par dagar hade enhörningarna slutat vara folkskygga och började gå i de kommunala rabatterna och äta upp bönstjälkarna. Katterna i mästerstövlar började bilda gäng och antasta folk. Älvor flög in på caféer och åt av maten. Den trevliga stämningen blev ytlig, på gränsen till passivt aggressiv och den kommunala servicenivån gjorde att folk blev utbrända. Kommunen har lärt sig av det här misstaget. I måndags satte man upp kärl för återvinning av magiskt glas, och under veckan kommer ett jaktlag och börjar skjuta av lite enhörningar.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.