Marmatorkan 8/3

2017-03-08

Överallt annars är det ganska lugnt. Inte i Marma. Här är katastrofen nära. Det är den alltid i Marma. Folk i Marma missar aldrig ett tillfälle att oja sig, och i förra veckan rapporterade lokala medier om att Gästrikland och Norduppland riskerar vattenbrist till sommaren. Det är grundvattennivåerna som är låga. Antingen har det regnat för lite eller så har folk duschat för mycket. Här i Marma har det regnat för lite.

Svårare än så

Överallt annars har folk tagit larmrapporten med ro. Blir det vattenbrist får man väl helt enkelt diska lite mer sällan, kanske dricka starkare kaffe. Svårare än så är det inte. Fast i Marma är det svårare än så. Det är det alltid. I Marma överdriver folk alla problem. Om man bryter en nagel i Marma så tar man ambulans till närmaste ortoped. Den Marmabo som får ett myggbett åker raka spåret till Blodcentralen och klagar sig till en akut transfusion. Så när Marmaborna fick höra talas om vattenbristen såg de framför sig hur det skulle bli en allvarlig torka i området. Visserligen ligger Marma alldeles intill Dalälven. Det borde inte bli särskilt torrt, men det påverkade inte den apokalyptiska stämningen i Marma. Alla här pratade om den förestående katastroftorka som skulle drabba Marma till sommaren.

Mycket att fixa

Ryktet om katastroftorkan i Marma spred sig som ringar på snart obefintligt vatten. Myndigheten för Samhällsberedskap hörde talas om katastrofen och ville visa sig extra samhällsberedda. Så redan innan katastrofen har kommit igång finns det massor av pengar att plöja ner i torkan. Marma har bildat en katastrofgrupp som har fått ett litet startbidrag. Gruppen förvaltar pengarna efter bästa förmåga.

Ska det bli nån trovärdig torka så måste man ju fixa omgivningarna så att det märks hur illa det är. Det måste beställas kaktusar, skallerormar och skorpioner. Gärna även ett eller ett par oxkranier på marken där det är som torrast. När torkan har pågått ett tag behövs det flugor att ha i ansiktet. Några gamar som cirkulerar över Marma skulle också passa fint. Katastrofgruppen har försökt boka upp Radiohjälpen lagom till sommarveckorna. När folket från Radiohjälpen kommer för att kolla in katastrofen vill man ju gärna bjuda på något så att de känner att det är mödan värt. Men det går inte att bjuda på kaffe eller nåt annat flytande, det tar udden av hela torkan. Så folk här i Marma har bakat vaniljdrömmar. Det är de torraste kakor som finns. För att få den rätta känslan säger de inte drömmar om kakorna. Marmaborna kallar dem för hägringar.

Samhället hugger i

Nu har katastrofgruppen i Marma fått oväntad  hjälp från Söderhamn. Söderhamns Kommun har precis sagt upp samarbetet med ett integrationsprojekt som var så flummigt att ingen förstod vad det gick ut på. Men för en katastrof som ännu inte brutit ut passar projektet perfekt. Så Söderhamns Kommun har skickat över lådvis med mätare för inre balans och instruktioner i hur man kollektivt kontrollerar jordens magnetiska fält. Alla problem beror ju på magnetiska fält. Åtminstone om man leder ett flummigt projekt. Förhoppningsvis hinner Marmaborna lära sig att kontrollera magnetfälten i tid för att förhindra katastroftorkan. Så att Radiohjälpen kan få lite kaffe till hägringarna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.