Alternativarenan i Sandviken 1/3

2017-03-01

Göransson Arena här i Sandviken har hamnat i blåsväder. Från alla håll. Efter en granskning i P4 Gävleborg har det visat sig att arenan kostar för mycket pengar, tjänar för lite pengar, använder pengarna till fel saker, har för mycket bandy och för lite bandy, för lite publik, serverar för mycket alkohol och för lite alkohol, är för mycket bokad och för lite bokad och saknar riktning och dessutom är den riktningen fel. Göransson Arena byggdes för att slippa blåsten. Inte ens det lyckades tydligen.

Göranssonbandy

En opinionsundersökning visar att alla i Sandviken har en åsikt om arenan, och om bandy. Åsikterna varierar, men alla har det gemensamt att det är nåt som är fel. Antingen på arenan eller på bandy. Och alla har också en idé om hur det hela ska lösas. Göranssonska Stiftelsen, som betalat 200 miljoner för att bygga arenan, tycker att det är för lite Göransson i arenan och föreslår att man ska arrangera fler konserter med kompositören Ludwig Göransson eller trubaduren Jocke Göransson. Ska man spela bandy i Göransson Arena så går det bra, men helst skulle man kalla det för Göranssonbandy för att det ska framgå vem som betalar.

Twisted Sister

Det lokala bandylaget, SAIK, tycker istället att det är de som betalar. Åtminstone känns det så eftersom SAIK har gått med förlust i flera år. De betalar en hög hyra för att få spela i arenan, men när de väl ska spela så brukar de bli omplacerade och måste spela utomhus på grund av konserter med Twisted Sister eller 50 cent. De tycker att Twisted Sister gärna får komma till arenan och spela, men bara om de spelar bandy. Annars hotar SAIK med att börja spela hårdrock.

Lokala evenemang

Från kommunalt håll tycker man att det är kommunen som betalar, både till bandyn och till arenan. De skulle gärna se fler evenemang med lokal förankring. Det borde få sprätt på biljettförsäljningen. Kanske en egen Melodifestival där Alice kan få gå vidare, eller en Oscarsgala där Rolf Lassgård äntligen får pris, och där producenterna inte ens får biljett utan tvingas smöra för sminkavdelningen för att få komma in.

Alla har idéer

Folk från hela kommunen ringer in till arenaledningen med sina förslag. Vikingaföreningen Fafner i Årsunda föreslår att man ska täcka arenan med djurhudar och ha envig. Högbo Bruk vill att arenan ska kylas ner och användas för längdskidåkning sommartid. Lokala musiker vill att man ska göra arenan till en permanent utställning om Jimi Hendrix Sandviken-konserter i slutet av 60-talet och några filmentusiaster vill bygga om det till en temapark baserat på skådespelaren Geena Davis tid som utbytesstudent på Hammargymnasiet.
Från och med idag börjar arenaledningen ta betalt för att lyssna på folks förslag. Om missnöjet fortsätter räknar arenan med att gå med vinst inom ett par veckor.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.