Ljusdals sociala timmerterminal 22/2

2017-02-22

I politiken här i Ljusdal finns lika många frågor som kommunchefskandidater. Alltså en. Och den frågan handlar om var timmerterminalen ska ligga. Det är en fråga som man kan vrida och vända på hur länge som helst. Så det har man gjort. Redan under flottartiden började diskussionerna. Vem känner inte igen den där strofen ur Flottarkärlek med Snoddas: haderian hadera var ska terminalen va? Politikerna i Ljusdals Kommun har diskuterat om timmerterminalen ska ligga i Kläppa eller Böle eller Bränta eller Mulbärke, Fule, Krana eller Lökbygden. Vissa av de där ortsnamnen finns inte ens, men tål ändå att diskuteras. Ingen i Ljusdal vet var timmerterminalen ska ligga.

Oförtröttligheten tröttnar

Varje gång det har kommit ett nytt förslag på var timmerterminalen ska ligga så har kommunfullmäktige oförtröttligt tagit upp frågan och diskuterat den tills man kunnat enas om att man inte kan enas. Och sådär har det hållit på i flera generationer. Tills i förra veckan, när kommunen till sist tröttnade och sa att nä, nu struntar vi i det här. Det blir ingen terminal nånstans om vi ändå aldrig kommer överens om var den ska ligga. Vi kan väl diskutera nåt annat istället. Som till exempel vilken  kommunchefskandidat vi ska anställa.

Timmerbranschen löser det

Timmerbranschen gjorde som företag brukar göra: de hotade med att flytta utomlands. Sen kom de på att det kan bli lite svårt att få med sig timret utomlands eftersom det saknas en timmerterminal. Det skulle göra att timmerbranschen bara skulle heta branschen, och så vag kan man bara vara i konsultbranschen, inte i branschen. Alltså timmerbranschen. Istället satte man sig ner och löste problemet på ett modernt sätt. Med sociala medier.

Den sociala timmerterminalen

Timmerbranschen startade en Facebooksida, ett Twitter-konto och ett Instagram. Sen började de lägga upp bilder av timmer i massor. Andra konton gick in och lajkade timret och satte små hjärtikoner på timret och timret blev viralt och fick massor av delningar. Timret från timmerbranschen i Ljusdal färdades blixtsnabbt över hela jorden. Det kändes som att man inte längre behövde nån terminal. Genom att dela timret i sociala medier slapp man dessutom alla svettiga transportgubbar med sina flottiga falukorvsmackor och osedliga väggkalendrar i förarhytten.

Appen

Och plötsligt hände det där som bara händer i sociala medier. Timmertransporter blev den nya grejen. Folk i mediabranschen nöjde sig inte med att dela bilder av timmer. De ville leva drömmen. Människor ville själva transportera timmer. Eller förvara timmer i väntan på transport. Timmerbranschen utvecklade en app där vem som helst kunde ta en timmertransport. Man kunde se på en karta var närmaste stock fanns, och så var det bara att transportera den. Folk började ta tre, fyra stockar på takräcket till bilen på väg hem från fjällsemestern. Vissa tog med sig en stock på tåget. När man inte längre vill transportera en stock så kollar man i appen var man kan lämna den. Man kan lägga timmer i folks trädgårdar, bakom skjul och på andra platser som inte används så mycket. Ingen i Ljusdal vet var timmerterminalen ligger, men det är bara för att den ligger överallt.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.