Vikarieslaget i Söräng 8/2

2017-02-08

Jag befinner mig på ett snötäckt fält utanför Söräng, alldeles på gränsen mellan Bollnäs och Ovanåkers Kommuner. Det är alldeles tyst och lugnt. Men det är ett bedrägligt lugn. Alla här väntar på det stora slaget. Slaget om sommarvikarierna. I förra veckan rapporterade P4 Gävleborg om hur Bollnäs och Ovanåkers Kommuner konkurrerar om att anställa sommarvikarier till den kommunala omvårdnaden. På sista tiden har kampen hårdnat, och folket i Söräng räknar med att det hela kommer att avgöras just här utanför Söräng.

Trevligt bemötande slår fel

Förr i tiden försökte kommunerna locka till sig sommarvikarierna med ett trevligt bemötande. Men det blev inte bra. Första veckan räckte det med att sommarvikarierna kände sig välkomna i arbetsgruppen, men efter ett tag började de kräva allt trevligare och trevligare bemötande. Chefen skulle ta i hand på morgonen. De skulle ha lite finare pennor när de fyllde i journalerna. Efter tre veckor krävde sommarvikarierna färska snittblommor och pralinaskar i personalrummet. Omvårdnadsklienterna förväntades applådera efter ett besök och skriva beundrarpost på sin lediga tid. Efter ett tag utvecklades sommarvikarierna till rena omvårdnadsdivor. En sommarvikarie tog bara de mest prestigefyllda patientlyften, en annan gjorde om en städskrubb till en personlig walk-in-closet för fotriktiga skor. Här i Söräng fanns det en sommarvikarie som åkte limousine mellan hembesöken, och som startade ett eget klädmärke.

Tidigare annonsering

Därför bytte kommunerna strategi. Fram till i förra veckan var knepet att kommunerna annonserade om vikarieplatserna allt tidigare. Bollnäs Kommun lade upp en annons den 19 januari, Ovanåkers Kommun gjorde samma sak den sista januari. I måndags lade Ovanåkers Kommun upp en annons för sommaren 2018, varpå Bollnäs Kommun annonserade för 2019 och framåt med en tilläggsannons som meddelade att det var stjärnstopp. Då utvecklade Ovanåkers Kommun en tidsmaskin och började placera ut vikarieannonser i historien.

Plötsligt kunde man se väggmålningar om sommarvikariat för undersköterskor i flera gamla Hälsingegårdar. Bollnäs Kommun gjorde likadant. Det dök upp runstenar där det stod att utbildning och/eller erfarenhet inom respektive arbetsområde samt körkort är en merit. Omvårdnadsenheterna i de båda kommunerna reste kors och tvärs genom historien för att annonsera efter sommarvikarier. Kampanjerna kollapsade när tidsresenärerna konfronterades med en olöslig paradox: om man annonserar efter omvårdnadsvikarier genom historiska artefakter kommer man bara att locka till sig arkeologer, och omvårdnadsklienterna är inte gamla nog att ha nytta av den yrkesgruppen.

Slaget

Inspirerade av tidsresorna ska kommunerna nu försöka lösa konflikten med ett rejält fältslag. Det är de administrativa ledningsgrupperna för de båda omvårdnadsenheterna i Bollnäs och Ovanåkers Kommuner som kommer att drabba samman på ett fält här utanför Söräng senare i eftermiddag. De har hängt upp en pärm med anställningskontrakt för ett 40-tal sommarvikarier på en stång mitt på fältet. Nu står de båda enheterna på varsin sida om fältet och väntar på startsignal för att försöka erövra pärmen. Må bästa enhet vinna!

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.