Den multifunktionella kåren i Gävle 1/2

2017-02-01

I förra veckan meddelade P4 Gävleborg att flera deltidsbrandmän inom Gästrike Räddningstjänst säger upp sig i protest mot det senaste avtalet. Från arbetsgivarsidan hade man räknat med uppsägningar, men trodde att deltidsbrandmännen skulle säga upp sig från den andra delen, alltså den delen där de inte är brandmän. Men det gjorde de inte. Nu finns det risk att flera deltidseldsvådor inte kommer att släckas förrän de kommit upp i heltid och kan hanteras av de heltidsanställda brandmännen. Uppsägningarna är del av ett mönster. Förra året var det ambulanssjukvårdarna som sa upp sig på grund av sitt dåliga avtal. Men innan även poliserna börjar sluta tar nu Gävle Kommun ett centralt grepp kring blåljusyrkena och slår ihop brandkår, ambulans och polis till en enhet.

Nöjda kåren

Det är lätt att tro att avhoppen från ambulans och räddningstjänst beror på ett problem som behöver lösas. Det är fel. Missnöje beror aldrig på problem, det beror på dålig attityd. En kultur av gnäll. Klarar man av att gå in i ett brinnande hus så ska man väl klara av sänkt OB. Samhället behöver inte fler ambulanssjukvårdare, brandmän eller poliser. Samhället behöver gladare  ambulanssjukvårdare, brandmän och poliser. I den nya sammanslagna kåren har man valt bort gnällspikarna för att ge plats åt alla andra.  Alla som är på ständigt gott humör och gillar blinkande blåljus får vara med. Det blev en kår på totalt 17 personer. Men de 17 personerna är så nöjda och trevliga att det gör ingenting. I helgen var det kickoff och internutbildning för den nya universalkåren.

Ombyte

Den viktigaste arbetsuppgiften i den nya kåren kommer att bli att byta kläder. Det är för att det ska kännas som att kåren är större än den är. De flesta som råkar ut för olyckor eller brott är i chock så de kommer ändå inte att ha nån större koll. Man kanske kommer springande till en olycksplats i brandkläder, sedan springer man ut för att hämta en slang eller nåt, byter om blixtsnabbt till polisuniform, kommer in och spärrar av delar olycksplatsen. Självklart pratar man med en annan röst för att inte avslöja sig. Mörk röst är bra på poliser, det låter tryggt. Springer ut för att hämta mer randig tejp. Kommer in som ambulanspersonal, lite ljus och lugn röst, kollar pulsen på offren. Sådär håller det på. Är det en stor olycka får man ta med sig lösnäsa och peruk så att det verkar som ett rejält pådrag. Hinner man strajpa om utryckningsfordonet så är det en bonus. Har man headset på telefonen så kan man ta emot 112-samtal medan man byter kläder.

Ge och ta

Nu har ju Gävle Kommun infört nya parkeringsavgifter, så utryckningsfordonet måste betala en ganska hög avgift för att få stå vid den där olycksplatsen. Annars får man byta om till parkeringsvakt och bötfälla sig själv, eller i värsta fall strajpa om till bärgningsbil och bogsera bort sig.

Nu kan man tro att allt det här ständiga dubbelarbetet och de höga parkeringsavgifterna gör att till och med de 17 supernöjda personerna i den sammanslagna universalkåren förlorar livsglädjen. Men här litar kommunen på de kommunala försäkringsbolagen. Efter varje utryckning kommer kåren att bjudas på champagne och snittar. Det finns det plats för i budgeten.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.