De inlåsta släktforskarna i Edsbyn 25/1

2017-01-25

För ett och ett halvt år sedan stängdes biblioteket här i Edsbyn under mystiska omständigheter. Flera låntagare hade läst böcker som de inte tyckte var särskilt bra. De hade berättat om sitt missnöje för bibliotekarierna, och bibliotekets ledning fattade ett blixtsnabbt beslut att bomma igen lokalerna innan missnöjet nådde pressen. Man kan ju inte ha ett bibliotek med dåliga böcker, det skulle göra så att folk läser mindre och det går tvärtemot bibliotekets målsättning. Då är det bättre att stänga biblioteket och hoppas att folk blir så lässugna att de, när biblioteket väl öppnar igen, är lite mindre petiga med litteraturen.

Ett ställe man undviker

Så helt plötsligt en dag var biblioteket i Edsbyn bara stängt. Ingen gick i närheten av biblioteket och efter ett tag blev det en mytomspunnen och farlig plats. Folk berättade skräckhistorier om hur människor råkat låna fel litteratur och blivit personlighetsförändrade. Nån hade läst Strindberg och fått gammaldags vokabulär. Nån hade läst Hassen Khemiri och börjat prata som Yoda i Stjärnornas Krig. Nån hade förläst sig på självhjälpsböcker utan att riktigt bli hjälpt, och fick nu leva resten av sitt liv djupt ofullkomlig med ett falskt, affirmerande leende på läpparna. Människor som försökt förstå logiken bakom bibliotekens katalogiseringssystem hade blivit galna över en natt. Folket i Edsbyn bestämde sig för att biblioteket var en plats man gjorde klokt i att undvika. Och det var ju bra eftersom det var stängt. Men Edsbyborna kunde höra ljud därinifrån och på nätterna kunde man se ett spöklikt sken genom fönstren.

En fruktansvärd syn

Om en vecka öppnar biblioteket igen. Inför öppnandet  gick en delegation bibliotekarier in i lokalerna för att göra en kontroll. De möttes av en fruktansvärd syn. Stängningen av biblioteket hade gått alldeles för fort, och man hade råkat låsa in en grupp släktforskare i lokalerna. De hade suttit alldeles tysta vid sina mikrofilmsapparater. Ingen lade märke till dem, och de själva var så uppslukade av sin släktforskning att de inte förstod vad som hänt förrän ett par dagar senare.

Någonting att äta

Släktforskarna hade tagit det hela med ro. De befann sig ju precis där de ville befinna sig, mitt i sin släktforskning, omgivna av de enda människor som kunde tänkas vara intresserade av deras släktforskning, alltså andra släktforskare. Så de hade fortsatt att släktforska medan de försökt få de medhavda smörgåsarna att räcka lite längre. Släktforskare är kända för att ha grovt bröd till mackorna, så det hade gått bra i några månader. När matsäcken väl tagit slut började släktforskarna överväga att äta upp varandra, men de kunde inte komma överens om vem de skulle äta först – den med mest kött på kroppen eller den med minst släkt. Istället hade de börjat leta proviant i de stängda lokalerna. Bibliotekarier småäter på jobbet, det vet ju alla. Nånstans måste det finnas en massa kakor. Och mycket riktigt – under informationsdisken hittade släktforskarna småkakor och smågodis för flera decennier. Under de ett och ett halvt år som biblioteket hållit stängt har släktforskarna fikat och släktforskat. Bibliotekarierna möttes av en fruktansvärd syn. Lokalerna var i toppskick, men personalkakorna var slut.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.