Förskolesingulariteten i Bollnäs 18/1

2017-01-18

Datorerna har tagit över barnomsorgen här i Bollnäs. I helgen rapporterade Hälsingetidningarna att förskolorna i Bollnäs skulle börja använda datorer för att dokumentera barnens aktiviteter. Men den digitala utvecklingen skenade. Fram till i slutet av förra veckan hade den kommunala barnomsorgen betraktat datorer som ett slags svartkonst som drar olycka över alla som använder den. Dokumentationen hade istället skett genom muntlig tradition och primitiva väggmålningar. I den civiliserade världen, alltså var som helst utanför Bollnäs, har förskolorna använt datorer så länge folk kan minnas. På Hälsinglands Museum i Hudiksvall finns ett gammat skäkteträ från Gnarp med en kurbits som föreställer symbolen för öppet trådlöst nätverk.

Dokumentera ikapp

Så när barnomsorgen i Bollnäs äntligen fått ut den kommunala tummen ur den digitala USB-porten, så insåg man att här gäller det att komma ikapp. Det räcker inte att dokumentera helt vanligt, det gäller att dokumentera mer än alla andra kommuner. Alla förskolepedagoger i hela kommunen kommenderades till ob och övertid och ägnade helgen åt att mata det nya kommunala dokumentationssystemet med information. Det gick så långt att förskolecheferna kommenderade sig själva att dokumentera dokumentationen, varpå kommunkontoret gjorde en dokumentation av dokumentationsdokumentationen. I detalj.

Digitala snöhögar

I måndags insåg alla i barnomsorgen att dokumentationen skulle gå mycket lättare om verksamheten byggde på att alla barn använde datorer i verksamheten. Då kunde datorerna dokumentera sig själva vilket är väldigt effektivt. Sagt och gjort. Kommunen skaffade raskt in ett gäng surfplattor och beställde passande appar. Det blev en app för sångstund, en för lässtund och en för fruktstund. Man lyckades installera digitala rutschkanor, digitala snöhögar och digitala klätterställningar. Den binära gungställningen blev en omedelbar succé. Och allt dokumenterades av det kommunala dokumentationssystemet. Däremot blev personalen understimulerad. Medan ungarna svajpade sig genom dagen satt pedagogerna och stirrade tomt framför sig.

Kommunen beställde särskilda appar för att stimulera personalen. Det blev en version av Pokémon Go, där spelaren tar långa promenader och försöker hitta bortsprungna förskolebarn. Och ett Super Mario, där spelaren springer och hoppar över små svampar som går omkring, duckar för projektiler och försöker komma ut. Som en helt vanlig dag i barnomsorgen. Och allt dokumenterades av det kommunala dokumentationssystemet.

Singulariteten

Digitaliseringen av barnomsorgen gick med stormsteg i hela Bollnäs Kommun. På tisdag eftermiddag hade det kommunala dokumentationssystemet matats med så mycket information att det nådde stadiet av teknologisk singularitet, den punkt när ett digitalt system blir självmedvetet och superintelligent på samma gång. Sånt brukar leda till att det superintelligenta digitala systemet försöker ta över världen. Det hände inte här. Det kommunala dokumentationssystemet fick visserligen superintelligens men hade bara kunskap om förskolevärlden i Bollnäs Kommun. Systemet tog bara över den värld som systemet kände till, med de metoder som systemet kände till. Det enda som hände var att alla leksaker i Bollnäs Kommun blev paxade.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.