Ett konstgjort Högbo 4/1

2017-01-04

Många hade hoppats att klimatförändringarna skulle stanna vid polerna. Lite mindre is och lite färre isbjörnar så var det bra med det. Men nu börjar allvarligare konsekvenser att synas. I förra veckan meddelade P4 Gävleborg att skidsäsongen här i Högbo är hotad. Om ingen gör något så riskerar  skidsäsongen att krympa med en månad innan sekelskiftet. För ett år sedan hade Högbo problem med att skoteråkare körde sönder golfbanan. Och nu tycks alltså växthuseffekten ha bestämt sig för att sabba livet i Högbo. Det är som att det aldrig tar slut på elände.

Sluta jamsa

Men Högbo hade inte varit där Högbo är idag utan en viss problemlösaranda. När motgångarna tornar upp sig gäller bara en sak: Sluta jamsa och lös problemet. Inte klimatproblemet, utan det direkta problemet i närområdet. Alltså den korta skidsäsongen. Redan tidigare har Högbo haft ett konstfruset skidspår och en metod där man sommarförvarar snö under en stor hög med sågspån. Nu vill man gå ännu längre för att bromsa klimatförändringarna.

Sommarförvaring

Det räcker inte med att sommarförvara snön under sågspån, meddelar ledningen för skidanläggningen. Vi måste även börja förvara skidåkarna där. De gör inte så mycket utanför skidsäsongen. De snackar om att de ska börja med andra idrotter men i slutet av skidsäsongen brukar de dra på sig nån skada eller bara komma av sig. Det mest energieffektiva är att sommarförvara dem tillsammans med snön.

Upplevelsen

Ett annat sätt att förlänga skidsäsongen här i Högbo är att fokusera på upplevelsen av snö. Skidanläggningen uppmanar sina besökare att hälla potatismjöl i skorna. Då knarrar det när man går. I helgen placerades stora högtalare ut i samhället, där man spelar upp ljudet av snö som faller. Lite för tidigt på morgonen spelas ljudet av snöslungor. Skidanläggningen har även utvecklat en särskild sorts yoga som framkallar såna där ryggsmärtor som man får när man skottar för hand. Personalen på anläggningen har dragit på sig massor av extra tröjor så det ska se ut som att det är kallare än det är. När personalen svettas skyller de på influensan. Den hör ju  vintern till.

Konstgjort

Metoden med konstgjord vinter har också utökats. Allt här är konstgjort. Det konstkylda skidspåret har kompletterats med snö och is från snökanoner och ismaskiner. Och ett sinnrikt system av hologramprojektorer ser till att det alltid är trångt i spåret. Den konstgjorda vintern formligen sprakar i skidanläggningen. För att det inte ska bli en för skarp övergång mellan den konstgjorda men krispiga vintern i skidanläggningen och gråvädret i resten av Högbo, så har anläggningen valt att ersätta hela samhället med en kopia. Fast lite bättre. Husen är täckta med konstgjord snö. Inne i husen kan man se att folk är både snyggare och gladare än de egentligen är. Det verkliga Högbo, det där fulsura och gråaktiga samhället, ligger i tryggt förvar under en stor hög med sågspån.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.