Den oreserverade naturen i Nordanhöle 21/12

2016-12-21

Folk i Nordanhöle har oerhört avslappnade axlar. Det är nästan så att de dallrar. Tidigare har folk i Nordanhöle känt sig trängda och gått omkring med ständig spänningshuvudvärk. Framför allt när de varit nära naturen, och det är man alltid i Nordanhöle.

Trängda känslan

Den trängda känslan berodde på alla naturreservat i länet. De brer ut sig i en oroande takt. Det ena efter det andra området anses så sällsynt att det måste skyddas. Och så fort ett område har blivit naturreservat så måste man trippa fram med försiktiga steg där. Ingenting får flyttas. Man får inte ens ta ett andetag utan att först kolla med Länsstyrelsen så att det inte är ett skyddsvärt andetag. Nordanhöle har varit rädda att även deras lilla oas i naturen skulle bedömas som skyddsvärd.

Pinnar i kors

Och vad som helst kan bli skyddsvärt. Blårönningens naturreservat är känt för att det ligger många pinnar i kors där. Kölbergets naturreservat är känt för att ha extra hårda stenar. I förra veckan rapporterade Radio Gävleborg om hur Hälsingland fått ytterligare två naturreservat. Gräsberget i Ramsjö skulle skydda arter som skrovellav, doftticka och rynkskinn. Långnäsudden i Bergvik skulle skydda myskmadra och tandrot. Antagligen är det här arter som inte ens finns. Det springer omkring biologer i skogarna, pekar slumpvis omkring sig och ropar påhittade artnamn för att skapa fler naturreservat. Ibland behövs det inte ens en biolog, det räcker att man mejlar in till Länsstyrelsen och säger att man har hört talas om en skyddsvärd art så reserveras naturen runt ryktet om den skyddsvärda arten. I nästa vecka lanserar Länsstyrelsen en app där vem som helst kan reservera sin egen natur genom att  lägga upp en bild av nåt skyddsvärt på sociala medier.

Eldkastarnaturen

Folk här i Nordanhöle blev förstås oroliga. I den här takten skulle det snart inte finnas någon oreserverad natur kvar i regionen.  Någon måste slå ett slag för den oskyddade, spontana och frisläppta drop-in-naturen. Naturen är inte ett ställe där man tassar omkring som en älva och blir tårögd över vårärt och lavskrika. Naturen är ett ställe där man brakar fram med fyrhjuling och eldkastare medan man slänger trasiga vitvaror till höger och vänster.

En plätt

Nordanhöle har upprättat en liten plätt av oreserverad natur som inte är det minsta skyddsvärd. Här är det fritt fram för folk att vara sig själva. Den som vill gå ut i skogen och utrota en art får göra det. Den som vill provspruta hormoslyr eller DDT kan få låna utrustning i en liten bod som är bemannad på helgerna och den som går på utflykt får gärna släppa loss hunden och behöver inte plocka undan skräp efter sig. Naturen har blivit som naturen var på 70-talet, ett bra ställe att elda plast på. En lokal förening har kvällskurser i genmodifiering och tjuvjakt. Människor som i sin barndom fått dåliga upplevelser av naturen kan åka hit och hämnas. Och man kan jaga småvilt, inte för att äta utan bara för att vara elak. Som det ska vara i naturen.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.