Den transcendenta utbildningen i Gävle 14/12

2016-12-14

Högskolan här i Gävle började för en månad sedan med anonyma tentor. Alltså skriftliga prov där den som skriver provet inte behöver ange sitt namn. På så vis slipper man få ett sämre betyg bara för att den som rättar tentan inte gillar ens namn. Studentkåren är mycket nöjd. Tidigare kunde man bara vara anonym under själva föreläsningarna. Många studenter har genom tiderna gömt sig bakom gardiner eller under bänkar för att ifred få lära sig mer om linjär algebra eller jungiansk psykologi. Men de avslöjar sig alltid i slutet av föreläsningarna, när de räcker upp handen för att ställa frågor eller skyndar ut för att hinna gömma sig på nästa föreläsning. Studentkårens butik har därför sålt förklädnader till studentpriser. Det sägs att Spindelmannen snart är färdig med sin magisterexamen i geomatik.

Fult namn = dåligt betyg

När det var dags för tentamen var man rökt. Den som hade ett namn som var svårt att gilla kunde se sitt tentaresultat dyka i realtid när papprena lämnades in. Det fanns tentamensvakter vars enda jobb var att läsa av namnen på tentorna och lägga de fulaste namnen i en hög för sig. Gärna skrattande. Men för en månad sedan upphörde alltså detta. Succén är given. Rättssäkerheten för studenterna har ökat och studenterna känner sig tryggare nu när det inte längre spelar någon roll vad de heter.

Vanligt

Nu har Högskolan i Gävle bestämt sig för att gå ett steg längre. Skolan har startat ett helt anonymt utbildningsprogram. Det är ingen som vet vad det går ut på, eller vad man blir om man läser det. Det är inte första gången det händer, men föreläsningarna är förlagda till en föreläsningssal som ingen känner till var den ligger. Nu är ju det någonting som gäller för de allra flesta föreläsningssalar på Högskolan i Gävle. Men om nån skulle hitta dit har man för säkerhets skull sett till att föreläsaren skriver näst intill oläsligt på sin whiteboard. Även det är ju ganska vanligt på Högskolan i Gävle. Men föreläsaren pratar väldigt otydligt och tittar inte upp från sina anteckningar. Också vanligt. Men den som tar sig till tentamen på just den här anonyma utbildningen kommer att märka exakt hur anonym den är. Eller inte.

Superanonym tenta

Tentamensfrågorna är formulerade så att det ska vara så gott som omöjligt att lista ut vilket ämne de handlar om. Det liknar mest kallprat. Några allmänna frågor om vädret, men inte så många att man kan börja misstänka att det är en tentamen i meteorologi. Hur var helgen? Kollade du på Idol-finalen? Har det inte blivit mörkt tycker du? Knepet för studenten blir att svara utförligt men utan att avslöja för mycket om sig själv. Den som examinerar de anonyma studenterna på den anonyma utbildningen får vara försiktig med att inte kommentera svaren så att det går att lista ut om ett svar är rätt eller fel. Marginalen blir full av empatiska biljud i rödpenna. Aha, ehm och sånt.

När betyget kommer är det fullständigt intetsägande. För att vara på den säkra sidan ser man till att byta betygssystem ett par gånger per termin så att ingen ens ska våga sig på en tolkning av betygen. Och då är det bara det första året på utbildningen. Såvitt man vet. Nästa läsår är det meningen att utbildningen ska bli helt transcendent. Varken lokal, deltagare eller kursinnehåll kommer att röra sig i den materiella världen. Åtminstone inte så det märks.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.