Tovabo expanderar 30/11

2016-11-30

Jag har försökt komma ut ur den här kommunen i tre veckor nu, men det går ju inte. Varenda gång jag stannat till och kollat var jag är så har jag fortfarande varit kvar i Bollnäs Kommun. Så även denna vecka. Men jag tror att jag har kommit på anledningen. Bollnäs Kommun håller på att expandera. Och det är här i Tovabo – kommunens sydvästra spets – som expansionen märks som allra tydligast. Människor i Tovabo smyger omkring i skogarna nattetid och flyttar kommungränsen västerut, centimeter för centimeter. De sätter upp små klistermärken där de drar fram. Klistermärken med Bollnäs Kommunvapen, en trana som spelar bowling på blå botten.

Fulla madrasser

Anledningen till expansionen är att Bollnäs Kommun blivit för trång för dem som bor där. Inte för att det bor så herrans många människor i Bollnäs Kommun, men de tar plats. Folk i kommunen köper nya grejer hela tiden, utan att varken sälja av eller källsortera de gamla. Och de köper alldeles för stora grejer, och är helt usla på att packa ihop grejerna så att de tar mindre plats. Att stapla på hög är en metod som inte finns i den här kommunen. I alla andra kommuner brukar folk tömma ut luften ur sina luftmadrasser och uppblåsbara små bassänger när sommaren är över. Inte i Bollnäs Kommun. Här låter man luften vara kvar i. Sen går man ändå och köper nytt till nästa sommar.

De flesta i kommunen äter för mycket och går upp i vikt. De som lyckas hålla en balanserad diet och har en aktiv livsstil pratar oavbrutet om just den grejen så att de tar upp dubbelt så mycket plats som de överviktiga.

Then we take Svabensverk

Hela Bollnäs Kommun har blivit så trång så att det är svårt att ta sig fram utan att snubbla. Men att försöka ta mindre plats var inget alternativ. Folk i kommunen försökte knö ihop sig men då fick de spänningshuvudvärk och kramp och började svettas. De skulle kunna konsumera mindre men då skulle ekonomin gå utför, det vet ju varenda nationalekonom. Och skulle de tömma ut luften ur sina luftmadrasser så skulle det leda till oacceptabla utsläpp av koldioxid. Den enda lösningen på trängselproblemet var att expandera Bollnäs Kommun. I smyg. Byarna i kommunens ytterkant fick i uppdrag att ta sig in i grannkommunerna och ändra riktnummer. Klockarnäs och Björnås är färdiga till hälften. Nu går folk i Tovabo omkring med listig min och sjunger First we take Gårdviksbo then we take Svabensverk. Så jag gissar att det är deras tur snart.

Lord Lönnbark

Och sedan förra veckan ser det ut som att expansionen kan ta lite extra fart. Då havererade nämligen diskussionerna om storregionen Region Svealand. Plötsligt stod det klart att Region Gävleborg inte kommer att ingå i någon storregion inom den närmaste tiden. Regiondirektör Svante Lönnbark skulle ha samordnat bildandet av den nya storregionen men går nu miste om det uppdraget. Svante Lönnbark har därför tagit kontakt med expansionsrörelsen i Tovabo och planerar att låta Bollnäs bli en region och expandera Bollnäs hela vägen ner till Askersund. Fidel Castro är död, världen behöver en ny ledare att frukta och Svante Lönnbark behöver nåt att göra fram till pension. Han har redan designat det nya regionvapnet. En bild av Svante Lönnbark som spelar bowling på blå botten.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.