Statliga jobb i Flugbo 16/11

2016-11-16

I fredags rapporterade Radio Gävleborg om ett förslag från den så kallade Parlamentariska Landsbygdskommittén. Förslaget går ut på att flytta 10.000 statliga jobb från storstan till landsbygden. Folk här i Flugbo blev alldeles till sig. Det är ju här. Landsbygden alltså. Det blir inte mer landsbygd än just här i Flugbo, sa folk i Flugbo med ett självförtroende som hade passat bättre i storstan. Flugboborna började förbereda sig för att ta emot de 10.000 statliga jobben.

Skotta

De började med att skotta och sanda. Statligt anställda jobbar i lågskor, det vet man ju. Dessutom behövs det massor av parkeringsplatser men ingen som är ledig. Flugbo planerar att anlägga en kiosk där de statligt anställda kan försöka växla till parkeringen som inte är ledig. Men också köpa tidning och pappkaffe eftersom de är sena och inte har fått nån frukost. Och så behövs det någon form av arbetsplats. Här beror det lite på vilken form av statliga jobb som kommer att förläggas i Flugbo. Om det blir en vanlig statlig myndighet eller nåt verk så borde det räcka med en hyfsat stor lada som man pimpar upp med några glasdörrar. Skulle det bli självaste Regeringskansliet som flyttar till Flugbo så kanske man får köpa in lite bladguld och några skulpturer för att få det ståndsmässigt. Viktigast är att fasaden ser bra ut. De flesta jobbar ändå hemifrån. Utom de som är sena.

General och generaldirektör

Flugboborna insåg att de behöver lära sig kommunicera på ett statligt sätt. I söndags hade de hyrt in en röstpedagog som lärde dem att tala med myndig stämma. I måndags lärde de sig skillnaden mellan skrivelser, PM och cirkulär. Igår kom en IT-konsult som lärde dem allt om statliga intranät, oändliga tonvalsväxlar och hur man får det att se ut som att man sitter i möte klockan 10 på vardagar, när man egentligen fikar med kollegorna. På kvällen hade man en informell quiz som gick ut på att man skulle kunna skilja mellan en general och en generaldirektör. Det mesta satt tydligen i axelklaffarna.

Lunchbuffé

Idag kommer Flugbo att ta fram en lösning för hur de 10.000 statligt anställda ska få i sig sin lunch. Många kommer att ha med sig lunchlåda, så det kommer att behövas minst tre mikrovågsugnar. Sen vore det bra om det fanns en asiatisk buffé med husman. Statligt anställda älskar att blanda sushi och raggmunk på samma tallrik. Och mineralvatten. I en flaska bredvid.

Arbetsordning

För att ytterligare förbereda för de 10.000 statliga jobben kommer hela Flugbo att ha en workshop i statligt arbete nästa helg. Lördag förmiddag kommer att ägnas åt hur man delegerar frågor i olika riktningar och till olika kommittéer, följt av effektiva tekniker för att förlänga alternativt lägga ner ett ärende på eftermiddagen. Halva söndagen lär man sig att flexa in och friskvårda ut. Alltså komma för sent och gå för tidigt. Söndag eftermiddag blir det ett skriftligt test av de nya kunskaperna. Varje Flugbobo får 1000 sidor av svåra frågor om förvaltningsrätt och statligt arbete. Svarar man på frågorna får man underkänt. Rätt lösning är att friskvårda ut.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.