Hela Sveriges killkompis 27/1

2010-01-27

Norrlandet, Gävle Kommun, onsdag. Det är full trafik här ute på Norrlandet, Gävles kustremsa för lite finare folk. Jag har tagit skydd bakom en BMW vid ett påkostat sommarnöje för att bevittna hur folk håller på att evakuera området. Hela gården svärmar av gästarbetare som städar och lastar bananlådor fyllda med punsch och jakttroféer. Det påminner om en flyktingkatastrof, fast dyrare.

Norrlandet håller på att tömmas på grund av ett bidrag. Det började i måndags, vid den vanliga måndagsbanketten. De gör sånt här ute, ja inte alla men de som har råd. De hade en gäst från Ockelbo. Normalt har man inte fått komma på måndagsbanketten på Norrlandet om man är från Ockelbo, men sedan prinsessförlovningen har man luckrat upp reglerna en smula. Det är tydligen dags att lära sig umgås med fattiga lantisar, har man resonerat.

Tre miljoner

Problemet var bara att den här Ockelbobon plötsligt hade massor med pengar. Han satt och pös och skröt om hur Ockelbo precis hade fått tre miljoner från Region Gävleborg. Stämningen runt bordet blev minst sagt spänd. Det är alltid känsligt när pengar byter ägare. Det uppstår en obalans i maktförhållandena som kan vara farlig. Men hade han vett att stanna vid att berätta om de tre miljonerna? Nej, naturligtvis inte. Han skulle prompt göra alla uppmärksamma på hur X-trafiks nya biljettsystem i Gävle uppfattats som en flopp. Folk kommer att börja gå istället för att ta bussen, sa han. Eller gå och gå. De nya rönen säger ju att vattennivån kommer att stiga rejält de närmaste åren. Folk kommer att vada omkring med vatten upp till knäna, Gävle kommer att likna ett risfält, sa han.

Fäll ner toalocket

Sen började han skrocka belåtet och berätta om hur härligt det är i Ockelbo med alla hovliga besök och hur fint det vore att få en egen enkrona med Daniel Westling på, samtidigt som han spillde kaviar på duken utan att visa minsta tecken på ånger.

Gävlesocieteten kände sig illa till mods. De är inte vana vid att bli hunsade på det här sättet. Plötsligt insåg de att Gävle kommer att få det svårt att hävda sig i framtiden. Det här med vattennivån och bussarna är bara exempel på att lyckan har vänt för Gävle. Nu är det Ockelbo som gäller. De här tre miljonerna är ett tydligt exempel på vem som är den nya favoriten. Ockelbo har ju ändå förlovat sig med kungahuset. Ockelbo Kommun har liksom blivit hela Sveriges fästman. Vad har Gävle att komma med? Ska Gävle bli hela Sveriges killkompis nu? Ska Gävle tvingas sitta i ändlösa förtroliga telefonsamtal och lyssna på hur fantastiskt Ockelbo skulle vara om Ockelbo bara kunde lära sig att lyssna lite mer och fälla ner toalocket? Det kommer att bli hemskt.

Bytes mot vad som helst i Ockelbo

I takt med att Ockelbobon skrockade sig genom middagen steg ångesten i lokalen. Bortåt konjaken var paniken kompakt. Samma kväll lades en herrans massa gigantiska Norrlandet-palats ut på internets mäklarsidor under rubriken: bytes mot vad som helst i Ockelbo. Ingen ville ha dem. Under tisdagen var det fullt kaos, folk gjorde vad som helst för att kunna flytta till Ockelbo. De bytte sommarvillor på Norrlandet mot vandrarhemsplatser eller parkeringsbiljetter i Ockelbo. Jag bytte just till mig ett 1000-kvadratmetersresidens med egen brygga mot ett fyrmanstält och en liten broschyr om allemansrätten. Och allt detta på grund av tre miljoner från Region Gävleborg.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.