Fiskgymmet i Gysinge 26/10

2016-10-26

Jag står intill Dalälven här i Gysinge. Vattnet är fullt av hantlar, frottétofflor och förvirrad fisk. Och några optimistiska motionärer från Länsstyrelsen. Det hela började på en presskonferens i förra veckan.

Personalen på Länsstyrelsen Gävleborg hade länge arbetat med ett amibitöst friskvårdsprojekt för sin personal. Hit till Gysinge skulle alla som jobbar åt Länsstyrelsen kunna komma för att träna på ett toppmodernt friskvårdsgym, få friskvårdsbehandlingar eller ha modern friskvårdsyoga i ett jättevarmt rum. I torsdags hade Länsstyrelsen kallat till presskonferens för att presentera den nya friskvårdsanläggningen. Det var bara ett fel. I inbjudan hade man råkat stava fel. Istället för ”friskvård” hade man råkat skriva ”fiskvård”.

Alla höll masken

När journalisterna kom hit till Gysinge och började ställa frågor, så var det ingen som vågade erkänna misstaget och räta ut frågetecknen. Istället försökte Länsstyrelsens friskvårdsgrupp låtsas som att de var en fiskvårdsgrupp. En person i fiskvårdsgruppen uppehöll journalisterna med ett litet anförande om hur viktigt det är att även fiskar får tillgång till motionsanläggningar och avslappnande massage. En lax kan vandra långt och då behöver man ha en god fysik. Gäddor har ett väldigt stillastående arbetsliv och kan behöva röra på sig för att hålla kroppen i trim även på ålderns höst. Det var bekanta gamla friskvårdsargument men för fisk istället för människor.

Gymmet

Samtidigt smet de andra i friskvårdsgruppen ut på baksidan av presskonferensen och började kasta ut all nyinköpt friskvårdsutrustning i Dalälven, så att det skulle verka troligt att friskvårdsanläggningen var till för fiskvård.

Det slängdes i ett par hundra kilo hantlar och kettlebells. Fiskarna fick simma som galningar för att inte bli krossade. En roddmaskin åkte i. Några motionscyklar och en trappmaskin. På trappmaskinen satte de en lapp där det stod ”laxtrappa” för att förtydliga. Fiskvårdsgruppen gjorde små affischer med instruktioner i stretching och pilates för vitfisk, och lappar om att det är dåligt med doping.

Behandlingar

En för dagen inhyrd naprapat fick hastigt tänka om, gå ner till vattnet och försöka ta hand om onda fenor eller massera trötta laxfiléer. Det fanns även en behandling med inpackning i avocado och gurkskivor, men lade man dit en fisk såg det mest ut som oklar gratäng. Det blev osmakligt. Det enda som blev riktigt populärt hos fiskarna var en floating-tank där man kunde ligga och flyta omkring. Presskonferensen löpte på ganska väl. Ingen journalist ställde några kritiska frågor och nyheten om det nya fiskvårdsprojektet nådde sin publik.

Dålig stämning

Nu till helgen kom de första träningssugna från Länsstyrelsen hit. De möttes av en heldränkt friskvårdsanläggning och tänkte att det säkert var meningen. Folk tränar på så konstiga sätt. Kan man träna yoga i ett jättevarmt rum kan man väl lyfta skrot i en jättekall älv.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.