Regional hoppborg i Österfärnebo 12/10

2016-10-12

Jag står utanför en gigantisk hoppborg alldeles intill Österfärnebo Folkhögskola. Hoppborgen är en fullskalig kopia av Region Gävleborgs hus i Gävle. Här pågår förberedelserna för regionens nästa satsning: en inspirationshelg för cheferna.

Gnällvägg

Det har ju varit svårt med inspirationen på sistone. De tidigare så inspirerande resorna till San Fransisco kom liksom av sig när en massa sura människor började påpeka att man kunde bli precis lika inspirerad i Jönköping. Det var som en vägg av gnäll: inspirationsresorna till San Fransisco var för dyra. Ambulanssjukvården var dålig och kostade mer än man hade sparat på att försämra den. Region Gävleborg kom i bottenskiktet av den nationella patientenkäten och när man försökte fokusera på det positiva med den grejen så började de sura människorna gnälla på att man var  för positiv.

Oinspirerat

Det var som att luften gick ur alla de regionala cheferna på en gång. De blev oinspirerade. De satt och stirrade tomt framför sig. De kunde inte leda någonting alls, eftersom de saknade inspiration. En chef försökte göra en lista med värdeord men det blev bara ett tomt papper. En annan chef försökte få en vision men det gick liksom inte. Alla målbilder som fanns i den regionala målbildspärmen såg plötsligt banala och meningslösa ut. Flera regionala chefer tappade orken. De började kolla på repriser på TV, eller spela dataspel eller snapchatta helt planlöst. Några tog mopeden till närmaste korvkiosk och bara körde runt utanför. Sånt där man gör när man är oinspirerad.

Krisläge

Tack och lov var det några som såg de apatiska cheferna och kallade på professionell hjälp. Så till helgen kommer experter från Österfärnebo Folkhögskola att hjälpa regioncheferna att hitta tillbaka till inspirationen. Det hela bygger på övningar i flera steg som är mer och mer avancerade. Tanken är att man kör tills man är inspirerad igen.

På fredag kväll kommer cheferna att få göra kontaktövningar och kramas. Varje chef kommer att få välja en varsin färg och klämma på en lerklump och sedan kommer de att få tova en skulptur som ska föreställa den regionala inspirationen. Och så kommer man att ta en pratrunda där man skickar runt en tofs och den som håller i tofsen får prata medan de andra ska lyssna.

Expressionistlajv

På lördag morgon ska cheferna få prova att jobba som vanligt, men i den gigantiska hoppborgen. Det kommer även att finnas ett bollhav och gratis ponnyridning. Efter lunch ska man prova ljud- och ljusterapi och om inte det fungerar så viks den sena eftermiddagen åt en schamanresa. Om ledningen fortfarande inte är inspirerad till kvällen så sätter man in centralstimulantia, primalterapi och ett expressionistlajv. Alla cheferna får låtsas att de är konstnärer i 1800-talets Paris. Avdelningen för laboratoriemedicin har tagit fram en autentisk tuberkuloskultur och några flaskor absinthe. Och två kirurger har jour om någon av cheferna blir galen och vill skära av sig ett öra.

Naturligtvis finns det en nödplan. Om cheferna fortfarande inte är inspirerade på söndag morgon så kommer de att köras till Jönköping.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.