Sandviken på kanelen 5/10

2016-10-05

Det är dagen efter Kanelbullens Dag här i Sandviken, och det märks. Ingen annanstans i Sverige tar folk Kanelbullens Dag på särskilt stort allvar. Men det gör de här. Sandvikenborna började baka inför Kanelbullens Dag strax efter påsk. Vissa hoppade över midsommar för att ha mer tid till att sätta vetedegar. Industrisemestern var täckt i mjöl och socker. Över Drottningtorget lät kommunen hänga en digital nedräkningsklocka. Eller en äggklocka, budgeten är ansträngd i Sandviken. Det är tanken som räknas.

Puritanerna

Ju närmare Sandvikenborna kom Kanelbullens Dag, desto mer spänd blev stämningen. Gäng av hårdföra Kanelbullepuritaner har dragit fram i de centrala delarna av Sandviken och kollat så att folk håller sig till kanelbullar och ingenting annat. Då och då har kanelbullepuritanerna kommit ut ur nåt trapphus, släpande på kassar med längder, kardemummabullar, bullar på wienerdeg och butterkaka. För att statuera exempel har de bränt det avvikande fikabrödet på bål. I vissa fall har det inte gjort någon större skillnad. En familj avslöjades med att ha försökt komplettera kanelbullarna genom att baka småkakor. När det hela uppdagades fick hela familjen lämna Sandvikens Kommun nattetid för att inte bli lynchade.

Äntligen dags!

Igår var det äntligen dags. Vid tolvslaget började alla vuxna Sandvikenbor att doppa kanelbullar för allt vad tygen höll. Vid sextiden väckte man sina barn och gav dem kanelbullar och mjölk till frukost. Sen gick Sandvikenborna till förskola, skola och arbete. De mest entusiastiska hann med en fikapaus på vägen. All verksamhet på arbetsplatser och skolor var inställd under dagen. Det var bara fikarast, hela dagen. Redan nån gång på förmiddagen började hälsocentralerna i kommunen att bli överfulla av glutenallergiker och laktosintoleranta som hade hoppats slippa besvär just en sån här dag. Tyvärr kunde ingen ta hand om dem. All vårdpersonal satt och fikade. På eftermiddagen var det dags för det stora kommunala jippot. Jättedoppa. Kommunen hade döpt om Sandvikens enda vattendrag. Från Kanalen, till Kanelen. Kommunala tjänstemän stod och skottade i näskaffe i Kanelen. När blandningen var tillräckligt stark kom en grupp elever från Kulturskolan åkande på specialbakade flytande kanelbullar längs Kanelen. Åskådarna kastade sig fram och åt upp alltihopa. Kulturskoleeleverna klarade sig undan med blotta förskräckelsen.

Baksmällan

Idag är Sandviken betydligt mer dämpat. Gatsopbilen körde just förbi och sopade upp ett berg av pärlsocker och bullsmulor. Sandvikenborna vaggar oroligt fram på trottoarerna. Det skvalpar så mycket om deras bullmagar att det är svårt att se hur många de är. Dessutom har de halsbränna och lite sockerabstinens så man vågar inte fråga heller.

Kommunen gör sitt för att snabba på återhämtningen till en normal kosthållning. I morse flög kommunen in tre lasthelikoptrar fulla med Samarin och dietister. Under dagen kommer man dessutom att låta schlagerartisterna Samir och Viktor gå runt nakna i kommunen och knacka dörr för att visa Sandvikenborna hur en kropp kan se ut om man tar bort allt underhudsfett.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.