Bollnäs älgjaktsveteraner återvänder 28/9

2016-09-28

Bollnäs stadskärna är invaderad av skäggiga män i kamouflagekläder som irrar omkring utan att känna igen sig. För bara några veckor sedan var de vanliga gubbar som satt på nåt kontor och stirrade på en tråkig dataskärm. Sen kom älgjakten. De vanliga gubbarna fick äntligen klä på sig sina finaste naturkläder för att sitta på ett pass och stirra på en tråkig glänta.

Ingen hygien

Jägarna själva tyckte naturligtvis att det var spännande. Det blev flera veckor i vildmarken. Veckor som förändrar en människa i grunden. Jägarna har ingen som helst kontakt med civilisationen, förutom via sociala medier. De har inget ombyte, inga hygienartiklar, inte ens en handduk. Man får ju ta med de grejerna, men det är det ingen som gör. Den som själv tvättar sig får svårt att stå ut med resten av jaktlaget. Det är ett förfall i tyst konsensus.

Lysorange

Istället för att tvätta sig, så göra jägarna sitt yttersta för att bli ett med naturen. Efter ett par dagar i vildmarken är alla män kamouflerade. De har gröna kläder och svarta streck i ansiktet. De är utklädda till buske. De är insmetade med gyttja och gamla myror för att inte synas. Och en lysorange keps för att synas. Jägarna lever uteslutande av det naturen ger. Och dricker kaffe. Det finns en gräns även i vildmarken.

Trolleri

När jägarna kom tillbaka i söndags hade de glömt det moderna livet. Rödljus och rulltrappor var som nån sorts trolleri. De smakade förundrat på lagad mat, och köpesprit. Men de hade märkbart svårt att anpassa sig. Bollnäs fylldes av jägare som satt på pass på parkbänkar och stirrade. De kamouflerade sig i korvpapper och gamla fimpar för att inte synas. Och en lysorange keps för att synas. Jägarna pratade inte, de kommunicerade med djurläten och trummor. De sov i kommunens rabatter.

Flashbacks

Jägarna betedde sig som ärrade Vietnamveteraner. De hade flashbacks. Kunde vakna upp skrikande till minnet av den där gången man råkade trampa i en myrstack eller ett jobbigt barr i strumporna. Och de kom hem med skador: skavsår, en bruten nagel och ett märke efter att ha klämt sig på fällstolen. Och samhället sviker sina veteraner. Det är jättesvårt att få tid på vårdcentralen för nagelfrakturer.

Torget

Älgjaktsveteranerna får klara sig själva. De sitter utanför caféerna och tigger om påfyllning i sina ståltermosar. De försöker byta till sig vackra stenar och kryddor mot lite älgfärs.
Inte nog med att det var svårt för jägarna att anpassa sig. Medan de var borta hade kommunen passat på att färdigställa Brotorget. Så helt plötsligt fanns det ett torg mitt i stan. Ett torg som de bara hört talas om från äldre släktingar. Det är klart man känner sig vilse.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.