Verbpartikelområdet i Barrsätra 14/9

2016-09-14

När jag i förra veckan kom hit till Barrsätra i Sandviken var det som att hamna mitt i en zombiefilm. Folk här i Barrsätra vacklade omkring bland sina radhus och småhus. Med tom blick irrade de runt lite planlöst som om de letade efter nånting. Och det gjorde de. De letade efter sin identitet.

Anledningen var att området med lägenhetshus tvärs över gatan, Norrsätra, precis hade blivit utnämnt till ett utanförskapsområde. Folk som bodde i lägenhetshusen i Norrsätra förstod inte exakt vad de var utanför. Några av dem satt visserligen utanför sina lägenheter. Kanske på balkongen eller på gården. Men det var ju inte det de var utanför. De stackars, stackars människorna i utanförskapsområdet Norrsätra förstod inte ens vad det var de var utanför. Så utanför var de, meddelade pressen. Alla Sandvikenbor som åkte förbi Norrsätra lutade medlidande på sina huvuden åt alla som var tvungna att bo där, och de ryste vid blotta tanken på att åka in i utanförskapsområdet. Eller ut ur resten av samhället, som det ju heter.

Dubbelt utanförskap räknas inte

All den här uppmärksamheten gjorde att folk i Barrsätra kände sig avundsjuka. Varför är Norrsätra så himla intressant, frågade man sig i Barrsätra. Jo, det är för att Norrsätra är utanför, svarade man sig i Barrsätra. Men Barrsätra ligger ju alldeles utanför utanförskapsområdet Norrsätra. Det borde väl ge ett dubbelt utanförskap. Men ingen åkte förbi Barrsätra och lutade på huvudet för det. Folk i Barrsätra deppade ihop. Plötsligt var det som att Barrsätra inte fanns. Hela förra veckan irrade Barrsätraborna omkring och kände sig ofullständiga. Men i lördags fick de upp blodsockret en smula, och det var då de kom på det. Om Barrsätra inte kan vara ett utanförskapsområde så kan man väl bara välja en annan preposition!

Prepositioner

Så i söndags började Barrsätraborna prova prepositioner. Till att börja med kallade man sig för ett innanförskapsområde. Men innanförskapet gav en klaustrofobisk känsla, man fick nästan svårt att andas. Sen provade Barrsätraborna att vara ett ovanpåskapsområde. Det kändes lite kul en stund. Man kunde gå omkring med hög näsa och liksom titta neråt på alla som inte bodde i Barrsätra. Men efter ett par timmar hade folk fått ont i nacken.

I måndags såg jag inte till en enda person här i Barrsätra. Det visade sig att Barrsätra provade att vara ett bakomskapsområde. Folk stod gömda bakom träd, buskar och skyltar. När jag skulle gå och handla bytte de plötsligt till att vara ett framförskapsområde. Det blev väldigt lång kö till affärn, och alla från Barrsätra trängde sig före.

Verbpartiklar

I tisdags morse var alla i Barrsätra på väg härifrån. De hade definierat sig som ett bortomskapsområde. Någon ifrågasatte folkvandringen genom att säga: vad håller vi på med? Då bytte Barrsätra strategi. Istället för att hålla på med prepositioner borde vi fokusera på verbpartiklar, föreslog någon. Det är en ordklass att hålla i. De andra höll med. De bestämde sig för att hålla hus i Barrsätra, och hålla ihop. Sen gick de hem igen, nöjda med sin nya identitet. Folk i Norrsätra förstod ingenting, men det är bara för att de bor i ett utanförskapsområde.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.