Strandtomtsreservatet i Korskrogen 7/9

2016-09-07

I helgen invigdes Mellanljusnans naturreservat här i Korskrogen. Det är en del av Ljusnan som efter flera decenniers hårt arbete från en lokal aktionsgrupp äntligen fått status som naturreservat. Invigningen pågick i två dagar. Jag hade förväntat mig att se ett femtontal entusiastiska naturvänner irra omkring längs älvstranden med ståltermos i ena handen och fältflora i den andra. Men istället  möttes jag av hundratals stadsjeepar. Människor i lågskor och konsultkläder. På skyltarna till invigningen stod det inte ”invigning”. Det stod ”Visning”. Mellanljusnans strand var full av mäklare.

Bortslarvat

Det hela visade sig bero på att Länsstyrelsen tillfälligtvis råkat slarva bort det utökade strandskyddet för hela Ljusnan. Tidigare var det omöjligt att få bygglov för en strandnära tomt kring Ljusnan, men från och med nu fram till i oktober finns det en chans. Det är ett litet litet tidsfönster, men för den som kastar sig in genom tidsfönstret utan att tänka sig för så kan det gå. Så därför har aktionsgruppen bakom naturreservatet bestämt sig för att stycka upp naturreservatet och sälja det som strandnära tomter till högstbjudande. Och vem vill inte bo i ett naturreservat?

Stjärna på sociala medier

Som boende i naturreservatet kommer man att kunna laga exotiska middagar på skyddsvärda arter som bombmurkla och flodpärlmussla. Och dekorera middagsbordet med mosippor och dofttickor om vartannat. Det kan bli många delningar i sociala medier om man väljer rätt filter på mobilkameran. Och om nån fältbiolog börjar klaga så ökar delningarna. Den som köper en naturreservatstomt och sköter sina kort rätt kan snart få igen pengar med hjälp av reklamintäkterna.

Skyddad villaägare

Och när tidsfönstret slår igen kan man som naturreservatsvillaägare se fram emot att ingå i det skyddsvärda. Rabarbern och krusbärsbuskarna kommer att bli skyddsvärda. Pelargonerna på verandan kommer att bli skyddsvärda. Rhododendron växer ju normalt inte i sån här miljö, så den blir nästan en sevärdhet. Hammocken kommer att ses som ett skyddsvärt spår från industrisemestern och snart kommer både brevlådan och carporten att ingå i nåt världsarv. Blir man riktigt skyddsvärd kommer det hit skogvaktare och lägger ut mat vintertid. Den som har tur kan få både julmiddagen och alla vinterns fredagsmys tillgodosedda av Länsstyrelsen. Råkar man bli singel så kommer Länsstyrelsen att plantera in en lämplig partner i området.

Visning

Så man kan förstå att det blev tryck kring visningen i helgen. Hela naturreservatet kryllade av mäklare. De homestylade och fixade för att pressa upp priserna. I helgen stod de där, beväpnade till tänderna med färgglada broschyrer. Det var bilder av bedårande utsikt, glada uttrar och länken till en drönarfilm. I eftermiddag börjar budgivningen och den kommer att skjuta i höjden.
Naturreservatet känns plötsligt mycket fräschare än före visningen. Alla träd är vitmålade. Ris och gamla skalbaggar är bortsopade. Skogen doftar av kanelbullar. Bakom en sten hittade jag en vacker skål full av citroner. Skyddsvärda citroner.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.