Årsunda biter ihop 20/1

2010-01-20

SMS-fyrverkeri

Årsunda, Sandvikens Kommun. Onsdag. I december hade Årsunda väldigt roligt. Hela månaden var som en stor orgie i att vara bekymmerslös, ansvarslös och sanslös. Jul och nyår var ett rekordförsök i slöseri där folk åt för mycket och gav bort för mycket. Sen tog de maximala SMS-lån och köpte fyrverkerier för pengarna som de sköt upp i den redan ansträngda atmosfären medan de betedde sig som att milenniets första decennium vore det sista. Om jorden ändå ska gå under kan man lika gärna vältra sig i lånad lyx, resonerade de. Det är bara ett litet problem. Nu är det januari och Jorden har inte gått under. Festlarmet har tystnat och Årsunda är tillbaka i den vanliga sunkiga vardagen med utgången mjölk, frusen förgasare och vård av sjuka barn. Det är som i november, fast kallare. Och pengarna är slut. Årsunda är hänvisat till den där myntburken i skafferiet.

Förbaskade Haiti

Om man åtminstone hade fått vältra sig i självömkan och tycka synd om sig för att januari är så fattigt. Men då kommer katastrofen på Haiti. Förbaskade Haiti. Vad är väl en januarisvacka i Årsunda jämfört med katastrofen på Haiti? Ok, Årsunda är fattigt efter jul, men det är ju inte så att hundratusentals människor dör av det. Så nu är myntburken tom.

Att bita ihop

Nu gäller det därför att bita ihop, skylla sig själv och inte klaga. Det är bara några dagar kvar till löning, men vilka fruktansvärda dagar. Det är rena trettitalsdepressionen här i Årsunda. Ingen har TV för de har inte råd med licensen. De har inte råd med strömmen till TV:n heller så de kan inte roa sig med att räkna svarta prickar. De kan inte vintersporta för då måste man köpa utrustning och varm choklad. Folk här sitter mest stilla och stirrar på varandra. Jag mötte just en man som var ute och skottade snö. Med händerna, han hade sålt sin spade för att betala av på SMS-lånet. En barnfamilj satt och bet på naglarna. De sa att det var frukost.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.