Stadskartoteket i Gävle 31/8

2016-08-31

För ett par veckor sedan rapporterade lokala medier om hur Samhällsbyggnadskontoret i Gävle avrått från bygglov för ett lägenhetshus eftersom huset såg för fult ut. Det fula huset hade monotona loftgångar och Samhällsbyggnadskontoret förutsåg att monotona loftgångar skulle vara helt ute inom hundra år. För att riktigt understryka hur fult huset var så skrev Samhällsbyggnadskontoret i ett yttrande att det fula huset hade ”förortskaraktär”. För i förorten är det ju fult, det vet alla. Förorten består av fula hus fulla av fula människor med fula barn, ful utbildning och fula jobb. Det fula huset skulle byggas så nära stan att det inte passade sig med fult. Det måste vara fint. Helst i över hundra år.

Dags att sortera

Samhällsbyggnadskontoret vill nu gå ännu längre. De vill tydliggöra sambandet mellan fula och fina hus i förhållande till avståndet från stadskärnan. Genom att sortera upp alla hus i hela kommunen. Fina hus i mitten och fula utåt kanterna. Det är så man bygger ett modernt samhälle. Med en tydlig struktur. Om man blandar fula och fina hus med varandra så kommer folk att gå vilse. Utan struktur är det bara en tidsfråga innan folk i förorten börjar skatteplanera och folk i centrum börjar känna utanförskap.

Pyloner på räls

Samhällsbyggnadskontoret har därför gjort en blixtsnabb estetisk värdering av varenda byggnad i hela kommunen. Det kan tyckas som en omöjlighet att värdera så många hus på så kort tid, men då får man inte glömma att Samhällsbyggnadskontoret i Gävle har en närmast felfri magkänsla för arkitektonisk estetik. Det räcker att åka runt lite i stan så fattar man ju det.
Den nya välsorterade stadsbilden kommer att ha den gamla brandstationen och gasklockorna i mitten. De är ju ritade av Ferdinand Boberg så de måste vara finast. Det tycker alla arkitekter. De gamla pylonerna på Stortorget kommer att sitta på räls för att kunna skjutas ut och in från centrum baserat på vilka som jobbar på Samhällsbyggnadskontoret för dagen.

Radhus längst ut

Lite längre ut från centrum kommer man att hitta de stora lägenhetspalatsen från förra sekelskiftet och en krets av överdimensionerade villor från tidigt 1900-tal. Därefter kommer fallande nivåer av funkis följt av lantliga villor. Långt ut i kommunens ytterkant lägger man en ring av miljonprogramshus med monotona loftgångar. Bortanför loftgångshusen placeras radhusområdena. Både för sin totala avsaknad av estetik och för att folk som bor i loftgångshusen ska ha nånstans att göra inbrott. För det gör man ju om man bor i hus med monotona loftgångar.

När sorteringen av husen är klar kommer det att bli enkelt att följa upp samhällsbygget med ett gestaltningsprogram för kommunens befolkning. Vill man vistas i de centrala delarna av kommunen får man helt enkelt skärpa till sig. I centrum kommer det att råda krav på god hygien, kroppslig symmetri och ett normalt BMI. Kraven på utseendet kommer att sänkas ju längre ut man kommer. Samma krav gäller för kommunens anställda. Samhällsbyggnadskontoret kommer att jobba från ett Boberg-hus i centrum. Resten av den kommunala förvaltningen hamnar i en monoton loftgång i förorten.

Lyssna på SR:s hemsida

2 Responses to “Stadskartoteket i Gävle 31/8”

 1. Bengt Larsson says:

  Det är med stort nöje jag i lokalradions P4 kanal lyssnar till dina kåserier. Att du förvränger och förstorar upp detaljer gör dina inlägg både roliga och intressanta.
  Men i ovanstående kåseri/satir har du fel !!!
  Eller egentligen helt rätt. Gävle kommun och bygglovschef Åsa Larsson ägnar sig åt precis det du och alla andra tror är ett skämt.

  Jag har bott i samma hus sen 1979, men i somras fick jag för första gången ett brev av Åsa med bild på mitt hus och en hel radda med kommentarer hur det ser ut. “Miljöklassen är 3” “Det har en tydlig plats i stadsbilden” “Det upplevs inte som miljöskapande” osv.
  Troligen hamnar man någonstans bland loftgångarna när samhällsbyggnad Gävle har inventerat klart.

 2. folke_admin says:

  Tack ska du ha! Kul att höra av en lyssnare!

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.