OS-zombierna i Färila 10/8

2016-08-10

Jag rullade in i Färila i lördags, på förmiddagen. Alla hus var stängda, alla gardiner fördragna. Här och där hördes gnisslet från nån hammock som gungade lätt i vinden. Annars var det helt tyst. Inte en människa syntes till. Det blåste förbi en tom chipspåse. Vid den folktomma korvkiosken kunde man höra det enstaka droppandet från kranen för sötstark senap. Färila har förvandlats till en spökstad.

Oplanerad semester

Min första tanke var att alla var borta. Kanske alla fortfarande var på semester. Det kändes alldeles för osannolikt. Det är bara folk som är bra på att planera som kan ha semester i augusti. Och är man bra på att planera så lägger man inte semestern samtidigt som alla andra på orten där man bor. Vem ska då mata katten och vattna blommorna?

Sen tänkte jag att de kanske hade blivit bortförda. Tänk om någon hade kidnappat alla Färila-bor och tänkte begära ut en lösensumma. Också osannolikt – ingen skulle vara beredd att betala för Färila-bor.

Törnrosa

Den mest trovärdiga förklaringen var att alla i Färila hade gått ut för att plocka kantareller och gått vilse. Svamp är ju gott och att alla i Färila skulle ha dåligt lokalsinne är inte helt uppåt väggarna. Nån anledning måste det ju finnas till att man bor här. Sen hörde jag snarkningarna. Det visade sig att alla i Färila låg och sov.

De kanske är alldeles utmattade, tänkte jag först. Folk i Färila kanske jobbar för mycket? Sen kom jag på en lite verkligare teori – att de stuckit sig på en tagg från en rosenbuske som en häxa förtrollat och blivit så trötta att de måste sova i hundra år. Som i sagan om Törnrosa. Sen kom jag på vad som var fel med den teorin. Törnrosa var ett vackert barn. Det stämmer ju inte in på folk i Färila. Ok, det finns ju några i Färila som är barn, men det där andra stämmer inte in på nån i Färila.

De rör på sig

Jag satt och klurade så länge att det blev natt. Plötsligt kunde jag se hur människor började röra på sig. Kunde Färila-borna ha förvandlats till vampyrer? Knappast, vampyrer är kända för att vara välklädda. Hade de blivit zombier? Ja, nästan. Det visade sig att alla i Färila försöker följa OS i Rio i direktsändning.

Jag har sett förvandlingen i flera dagar nu. Så fort det börjar skymma återvänder livet till Färila. Det är som att starta en grammofonskiva nånstans mitt på. Långsamt tänds ljusen. Musik börjar spela. Sedan kommer Färila-borna krypande ut ur sina hus. I mjukisbrallor med fettfläckar och håret överallt utom där det hade sett bra ut. Med tomma blickar och dreglande munnar hasar de sig mot närmaste försäljningspunkt för chips, mikropiroger och läskedrycker. Korvkiosken öppnar under en timme och den sötstarka senapen börjar flöda. Sen skyndar sig Färila-borna hem och sjunker ihop framför TV:n. Där sitter de sedan hela natten och liksom suger i sig ljuset från TV:ns dioder innan tävlingarna är över och Färila-borna faller ihop av utmattning bortåt småtimmarna. När solen går upp följande dag kommer Färila att se postapokalyptiskt ut igen. Men bara fram till sändningarna från Rio börjar igen.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.