Den komparativa semestern i Långnäsparken 3/8

2016-08-03

Vi har gått in i augusti. Semesterfirarna i Långnäsparken har suttit och slappat här på stranden sen i juni. Då och då har de klivit upp och köpt en glass i den lokala glasskiosken eller sprungit ut i vattnet med nån fånig uppblåsbar leksak.

Men nu börjar semesterfirarna i Långnäsparken ana att i slutet av ljuset finns det en tunnel. En 47 veckor lång tunnel av totalt arbetsmörker. Och det enda ljuset i den tunneln är att få göra tunneln ännu lite mörkare för sina medresenärer, alltså arbetskamrater och grannar, genom att bräcka dem med historier från sin egen semester. Den som mest umgås med rika människor försöker göra livet surt för de andra rika människorna genom att berätta om hur dyr och lyxig den egna semester varit. Den som mest umgås med snåla människor berättar hur billigt de själva kommit undan. Och så vidare. Det är som att det handlar om någon slags rekord. Tyvärr är Långnäsparken en helt medioker plats att semestra på, men det hindrar inte folk från att försöka.

De ekonomiska firarna

Här sitter en familj som försöker fira en maximalt lyxig semester. De har mörk kostym och långklänning och sitter på badlakan av sammet. Då och då försöker de övertala glasskiosken att ordna med bordsservering av glass. Ibland springer de ut i vattnet med en uppblåsbar limousin, och när de tar bilder på sig själva är de  noga med att det ska finnas nåt dyrt i bakgrunden. Eller så ler de på franska, så att det ser ut som Saint Tropez. När ingen ser springer de omkring och samlar på sig gamla kvitton så att de ska kunna redovisa fantastiskt höga kostnader för den här lyxsemestern.

Bara tjugo meter därifrån sitter en familj som kör det rakt motsatta. Maximalt snål semester. De har lagt ut en upphittad pappersnäsduk som de solar på. Familjen ser ut som nåt ur Les Miserables. Äter de glass så är det upphittad glass, eller på sin höjd fryst frukt. Och naturligtvis gör de sina egna badleksaker av gamla chipspåsar och tömda bag-in-box-innanmäten som de blåser upp och knyter  ihop.

Miljöfirarna

En familj här på stranden i Långnäsparken har som enda mål att framstå som miljövänliga. Det är knappt så att de törs röra sig i sanden av rädsla för att göra såna där globala fotavtryck. Ingen gör nånting utan att först stämma av så att det är OK enligt Kyotoprotokollet. Handduken är köpt på second hand. Glassen är återbrukad och ingen blåser upp badleksakerna eftersom det finns så mycket koldioxid i utandningsluften.

Naturligtvis finns det en motrörelse alldeles i närheten. Semesterfirare som tycker att en riktigt bra semester ska höja den globala medeltemperaturen. De ligger på filtar av asbest och solar utan UV-skydd. De grillar rött kött över öppna lågor av gammal blybensin. Och de andas ut hela tiden. Bara ut.

Mindfulness

En bit ut i vattnet ligger en stressad familj som vill göra allt samtidigt. De flyter omkring på ett badlakan, på en luftmadrass med munnen full av glass.

Samtidigt ligger en annan familj på stranden och försöker ta det maximalt lugnt. De ligger helt stilla utan att andas varken ut eller in. Mamman i familjen har en god bok som hon låter bli att läsa. Det skulle bli för många intryck. Då och då låter de bli att bada eller struntar i glassen. De gör ingenting. Fast långsammare.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.