Rötmånaden i Björke 27/7

2016-07-27

Björke är friskt. Björke är fint och väldigt idylliskt. Vägarna i Björke är fulla av cyklande friska barn och hagarna fulla av friska kor. På Björkes altaner sitter fullt av friska Björkebor, fulla av lugn och ro och njuter av sommaren. På sjuttiotalet var Björke en ort som man mest bara åkte förbi. Sen lades E4:an om och nu kommer ingen hit utan goda skäl. Själv är jag här för att se hur det har gått så här en vecka in på rötmånaden. För några veckor sedan fick jag nämligen höra talas om en familj som tog lite för lätt på det här med livsmedelshygien. Allt stod framme, hela dagarna. Kylskåpet var mest ett ställe där man kunde få maten belyst, diskmedel var en kul grej om man ville göra bubblor. Däremot hade de inte dammråttor, det var mer som små älgar av damm som lufsade omkring i huset. Jag tänkte att är det nånstans det här med rötmånaden kommer att gå snett så är det här. Visserligen borde familjens magar vara rejält härdade vid det här laget, men rötmånaden är inte att leka med.

Krig mot bakterierna

Rötmånaden är så farlig att folk glömmer bort det där Zikaviruset som ska vara så hemskt. Runtomkring i Björke far det omkring folk med flintastek i ena handen och handsprit i den andra. Nån klockar transporttider för att inte bryta kylkedjan, en annan kokar sina skärbrädor, en tredje gnider in diskbänken med antibiotikaliknande rengöringsmedel. Skulle det lokala livset börja sälja heltäckande skyddsdräkter så skulle de gå åt, tro mig. Säkerheten här i Björke är så hög att den skulle få en amerikansk flygplatskontroll att framstå som en avslappningskurs för passiva. I Björke tänker de inte få semestern förstörd av magsjuka. Björke ligger i öppet krig mot alla kända bakteriekulturer, och de skyr inga medel för att vinna.

Familjen Larsson

Utom den här beryktade familjen. Vi kan kalla dem Familjen Larsson, fast de heter egentligen nåt annat. Olsson. När jag åkte förbi Larssons hus igår satt de ute och latade sig på altanen med en bytta smör och en ost på bordet. I fyra timmar. Nu sitter de och äter av samma ost, och färdigskivad skinka som har stått framme så länge att skivorna börjat krulla ihop sig. Datumet har gått ut på mjölken, men de häller i sig ändå. Sen går de från bordet utan att plocka undan, och utan att tvätta händerna. Grannar på alla sidor om Familjen Larssons tomt har fönstren stängda och går med munskydd för att inte drabbas av Familjen Larssons livsfarliga lek med rötmånaden. Familjen Larsson lever farligt och utmanar ödet, säger de. Familjen Larsson har blivit tokiga.

Zikapaus

Nu fattas det bara att Zikaviruset kommer hit, sa en granne. Är det nånstans ett Zikavirus kan börja mutera på allvar så är det hos Familjen Larsson. Det är ingen fara, sa en annan granne, om Zikaviruset kommer till Familjen Larsson så kommer viruset att dö av matförgiftning. Grannarna har skrivit på en namninsamling för att få Familjen Larsson att ta sitt förnuft tillfånga och sätta ihop kylkedjan igen. Problemet är bara att ingen vågar gå över med listorna, rätt som det är har man blivit bjuden på kaffe med doppa och blivit svårt sjuk. Istället går de och hoppas att rötmånaden ska lära Familjen Larsson en läxa. Rötmånaden kan verkligen förstöra en hel semester. Men inte Familjen Larssons.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.