Runt Mångeln blir ingenting som förut 20/7

2016-07-20

Semestern har definitivt startat. Det märker man på att folk slutat vara missnöjda och besvikna med sin arbetssituation. Istället är de missnöjda och besvikna med sina liv. Folk som är lediga upptäcker återigen vad de flytt från under arbetsveckorna. Eller så gör de som stugägarna här runt sjön Mångeln i Ockelbo – de fortsätter att fly genom att dra igång nåt sommarprojekt.

Soldäcket

En klassiker är det där gigantiska soldäcket. Det ska vara stort som en finlandsfärja och ha olika stationer  av fällstolar, soffgrupper i plastrotting, hängmatta på stativ och kanske en sisalmatta nånstans så att det ser ut som att man kliver upp i gryningen och gör yoga. Är soldäcket tillräckligt stort ser man inte familjen så ofta. Priset för det är  att man måste ligga på knä tre somrar i rad och dra i trallskruv. Härom natten hörde jag syrsornas spel runt Mångeln. Det var oerhört fridfullt och vackert. Sen förstod jag att det var skruvdragarna som gick varma. Folk drar i trallskruv dygnet runt.

Atlantis

Varje morgon, i gryningen, kastar sig stugägarna in i sina bilar och susar iväg till närmaste bygghandel för att köpa mer trallskruv. Och verktyg. Och virke. I TV hinner de ju bygga om ett helt hus på en timme, och fem veckor gånger 24 timmar, ger 840 timmar. Så då hinner man ju nästan vad som helst. Varje bil som kör ut från bygghandeln ser ut som en Noaks Ark för byggvaror.
Soldäcken runt Mångeln är så fulla av trallskruv att de riskerar att glida ner i sjön, sjunka till botten och bilda ett Atlantis av förlorade soldäck.

Trädgården

Ett annat bra projekt för att fly från sig själv när man är ledig är att gräva ner sig själv i trädgården. Trädgårdarna runt Mångeln påminner om nån vietnamfilm. Med jämna mellanrum hörs ljudet av en pansarkolonn som dundrar in över området. Det är när alla stugägare drar igång sina gräsklippare och kantklippare och häcksaxar och lövblåsar. Sen tystnar allt. Det är nu det blir riktigt obehagligt. Lokalbefolkningen har grävt gångar överallt. Då och då hoppar det upp nån ur en buske. Beväpnad och med mord i blicken. Fienden är valda delar av den natur man försöker tämja. Kärs, maskrosor och mjöldagg får smaka napalm och hormoslyr. Fast ekologiska varianter förstås.

Och mördarsniglarna får smaka saxen. En stugägare har tröttnat på att jaga snigel med sax och investerat i en myskanka – mördarsnigelns naturliga fiende. Myskankan har gått runt i trädgården hela sommaren och ätit upp mördarsniglarna. I slutet av augusti är den klar. Då återstår det bara för stugägaren att få tag på en tillräckligt stor sax för att ha ihjäl myskankan.

Målet med alla sommarprojekt är att de ska eskalera under semestern. Från att man bara skulle laga grinden till det där oöverstigliga soldäcksprojektet. Från att man bara skulle klippa gräset till ett fullskaligt krig mot hela trädgården. I slutändan är ingenting sig likt och semestern är slut. Det enda man kan göra är att lämna projekten i halvfärdigt skick och återvända till jobbets trygga värld.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.