Grisbukten i Långvind 13/7 2016

2016-07-13

Snäcken är en badplats i den lilla byn Långvind, som ligger mysigt belägen i en liten bukt söder om Hudiksvall. Det är mest läget som är mysigt. Man skulle lika gärna kunna kalla den här strandremsan för Grisbukten. Inte på grund av de tjocka Långvindsfarbröder som med bara överkroppar i lysrosa färg vaggar omkring och bökar i sina trädgårdar. Nej, jag tänker på den kubanska Grisbukten, platsen där USA iscensatte ett invasionsförsök 1961, som ett led i det tilltagande Kalla Kriget. Det är nåt sånt som riskerar att hända här i Snäcken.

Naturvännerna

Snäcken är nämligen inte bara en badplats, utan även ett naturreservat. Året runt är Snäcken flitigt besökt av naturfanatiker. Såna där som älgar omkring i solblekta och saltstänkta fjällrävenjackor, brallorna för högt uppe och fotriktiga allvädersstövlar. De är ständigt på jakt efter nån ny art som de måste slå vakt om. Allt slår de vakt om, inget får försvinna. Släpper man en fis i Snäcken så kommer det snart en fältbiolog som ordnar namninsamling för att bevara fisen i området. De värnar om all sorts artrikedom. Utom en. Och det är den som håller på att etablera sig nu till sommaren. Nedskräpande badgäster.

Badjävlarna

För just nu pågår en invasion av nedskräpande badgäster. Hänsynslösa familjer utan nån som helst känsla för naturvård. Barn och vuxna som bara vill bli blöta och solbrända. Och skräpa ner så mycket de kan förstås. Snäckens parkering är full av monsterbilar som körs på en blandning av gammal blybensin och anrikat plutonium. Ingen av badgästerna källsorterar. De flyger till utlandssemestern. De har TV:n på standby. De trycker ihjäl skalbaggar som hobby. Det är människor som köper gamla kylskåp och kör dem på full effekt med öppen dörr för att svalka sig. Deras mål verkar vara att förstöra miljön så mycket de bara hinner innan vädret blir för blött eller kallt. De släpper glasspapper direkt på marken. De äter engångsgrillat på papptallrik och lägger returburkar i soporna. De fimpar i sanden. Helst så att de bränner ihjäl nån sällsynt gaddstekel av formicasläktet.

Trappar upp

De stackars naturfanatikerna känner att de måste agera för att försvara den biologiska mångfalden i Snäcken. De nedskräpande badgästerna kommer ständigt på nya metoder för att skräpa ner den biologiska mångfalden i Snäcken. Och det är här jag börjar bli orolig för upptrappningar.

Jag har hittat satellitbilder över området, och där syns tydligt hur badgästerna i hemlighet håller på att bygga gigantiska ramper för att kunna skjuta ut säckvis med kapsyler, portionssnus och chorizoförpackningar över sanddynerna. De nya missilerna skulle få en räckvidd som klart rubbar terrorbalansen mellan de två sidorna. Naturvårdsgruppen hotar å sin sida med att ändra utbudet i strandens butik så att det bara finns ekologisk veganmat i biologiskt nedbrytbar förpackning. Det skulle ju förstöra hela nöjet för de nedskräpande badgästerna. Läget är fryst. På nationell nivå går heta linjen varm mellan Naturvårdsverket och Turistrådet. De enda som inte bryr sig är de tjocka Långvindsfarbröder som med bara överkroppar i lysrosa färg vaggar omkring och bökar i sina trädgårdar.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.