Grillfestens nio kretsar 6/7

2016-07-06

Jag befinner mig vid en campingplats en bit utanför Söderhamn. Här älskar de grillning. Men det är ingen villkorslös kärlek. Campingägarna älskar grillning, men de hatar folk som grillar fel. För att straffa alla som grillar fel har campingägarna infört ett system med nio olika grillkretsar, där grillsyndare av olika typ får sitt rättmätiga straff. Över campingplatsen står en skylt:
I som här inträden, låten hoppet fara.

Sedan är det tydligt skyltat vilken krets man ska gå till beroende på hur man har tänkt genomföra sin grillning.

Lata kretsarna

De första tre kretsarna består av grillsyndare som är för lata för att bry sig om varken maten eller dess tillagning.
Den som bara grillar vanlig korv blir hänvisad till en plats bakom receptionen där de plågas av de förbipasserandes fördömande blickar och campingpersonalens illa kvävda hånskratt. Då och då kastar personalen ut en smaklös lågprisketchup till korvgrillarna för att ytterligare förstöra maten. När de kommer hem till sina husvagnar för att sova har nån varit där och strött rostad lök i sängen.

De som istället köper färdigkryddat kött, som flintastek eller  lökmarinerad fläskytterfilé, får stå närmast toaletterna och grilla. De har antagligen inget lukt eller smaksinne, och har de det så använder de det inte.

De latmaskar som använder engångsgrill får stå på en lite blåsig höjd så att det blir extra svårt att få fart på grillen. I campingbutiken har personalen dessutom tagit bort tändpapperet från flera av grillarna så den som vill använda engångsgrill får jobba väldigt hårt för att få nån fart alls.

Dålig koll

Nästa tre kretsar är för de grillsyndare som ändå försöker få till en god smak. Men som missuppfattat hela grejen.

Det finns de som envisas med att ha bearnaise på allt de grillar. Och ingen hemslagen bearnaise, utan sån där kall färdiggegga i plastpåse. De får stå under ett träd som tappar löv, så att de får extra grönt i bean. Då och då passerar campingpersonalen och stjäl allt hushållspapper så att de inte kan torka av sig. Eller kör några varv med lövblåsen så det blir ännu grönare gegga.

De som försöker grilla fortare genom att trycka maten mot grillgallret får stå vid bollplanen. Med jämna mellanrum får de en boll eller en frisbee i skallen. Eller på grillen.

De som svartgrillar får stå en bit ut i sjön. Campingpersonalen släpper då och då i hungriga gäddor i sjön. Gäddor med slipade tänder, vars enda föda är människotår.

Uppmärksamhetsgrillarna

De tre värsta kretsarna är för de grillsyndare som bara använder grillningen för att få uppmärksamhet.

De som använder stora grillar med sidobänkar och olika höjdnivåer utan att veta hur man använder dem får stå på parkeringen. Det händer att de lägger sina stekar på motorhuven på nån bil i förvirringen. Bilen kör iväg och så får de gå och lägga sig hungriga på både mat och uppmärksamhet.

De som sprutar på extra tändvätska efter att de tänt grillen får stå vid lekplatsen. Det blir mer spännande så. Rätt som det är börjar nåt barn att brinna och då får ju barnet all uppmärksamhet.

De moderna stjärnkockarna, som grillar sallad och kaffe och annat konstigt hänvisas till en plats där det varken finns wifi eller mobiltäckning. De blir tvungna att äta upp sina äckliga grejer utan att kunna göra sig märkvärdiga på sociala medier.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.