Rekordmidsommar i Mälbo 22/6

2016-06-22

Äntligen lyser optimismen i Mälbobornas ögon. De har återtagit kontrollen över midsommarfirandet. Entusiasmen sprudlar i hela byn. Så har det inte alltid varit. I över hundra år har firandet av midsommar varit en nödvändig plåga. Den lokala idrottsföreningen, Hedesunda IF, har haft en närmast öststatsliknande kontroll över midsommarfirandet.

Skuldens centralkommitté

En centralkommitté bestående av några ideella tanter och farbröder har styrt arrangemanget med en kombination av förväntan och skuldbeläggning. Jag hoppas att det kommer många och dansar nu när Ernst har övat så  mycket på dragspelet. Ska vi verkligen ha så mycket varmkorv, tänk om det inte kommer nån och handlar? Med hjälp av den sortens kommentarer har idrottsföreningen hållit bygden i ett järngrepp sedan 1904 när föreningen bildades. Kuvade föräldrar har hoppat runt lite håglöst kring midsommarstången med oförstående barn i släptåg. Det hela har pågått i generationer och ingen har vågat avvika från normen, för då kanske Ernst med dragspelet blir ledsen. Och Ernst har fortsatt spela för han har trott att barnfamiljerna skulle bli besvikna om han slutade.

Varva midsommar

Men i år har Mälbo brutit sig ur den urgamla traditionen. Inte genom att gå emot midsommartraditionerna, utan genom att gå med dem. Bara väldigt mycket med. Mälbo tänker varva midsommarfirandet. Mälbo tänker fira så mycket midsommar att allt annat midsommarfirande verkar helt meningslöst. Mälbo tänker ta rekord i att fira midsommar. Det smygstartar på torsdag för att sedan bli en folkloristisk extravaganza över helgen.
Mälbo byalag har lånat ihop några skogsmaskiner som under torsdagen kommer att köra ut i skogarna och dra upp varenda ungbjörk inom flera kilometers radie för att dekorera hela Mälbo. Samtidigt kommer en lätt modifierad skördetröska att åka runt på ängarna och samla in flera kubikmeter med midsommarblomster.

Snabbräv

På fredagen kommer alla att byta om till folkdräkt. Vuxna. Barn. Till och med husdjuren har fått folkdräkt. Mälboborna klär sina hus i folkdräkt. Sen kommer de att resa en rekordstor midsommarstång. Den ska synas från rymden. Inlindad med all växtlighet från torsdagens skövling. Samt slingor av starkt lysande plastjordgubbar. Till ringdansen har de bokat Aviicii, som kommer att spela kraftigt förbättrade versioner av de traditionella ringlekarna. Grodorna är mindre och lustigare än nånsin. Det kommer att vara tre tusen små gummor som är på väg till marknaden uti Nora och över sju miljoner vackra flickor i en ring. Räven kommer att raska över isen så fort att ljudvallen sprängs samtidigt som det kommer att gå bättre än nånsin för Andersson och Pettersson och Lundström och ja.

Mälbo har tre bassänger fyllda med senapssill, matjes och köttbullar. Det kommer att rinna akvavit i dricksvattensystemet. Vägnätet täcks med knäckebröd och västerbottensost. Besökarna får äta sig fram. Bortåt småtimmarna kommer tvåhundra lajvare att iscensätta olika äktenskapsgräl och man har en femton meter lång morakniv som alla gemensamt ska släpa genom Mälbo. För det har inte varit midsommar om man inte har dragit kniv.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.