Elbandy i Bollnäs 15/6

2016-06-15

I förra veckan blev energiuppgörelsen mellan regeringen och oppositionen klar. Bland annat innebär uppgörelsen ett klartecken för att bygga tio nya kärnkraftreaktorer. Runtom i landet blev folk livrädda. Tänk om de bygger en reaktor bredvid mig, tänkte de flesta. De letade fram sina linje 3-knappar och näbbstövlar, stämde protestsångsgitarrerna och bryggde litervis med kamomillte. Men inte i Gävleborg. Vi har redan fått så mycket nedfall från Tjernobylolyckan på 80-talet så vi har inget att förlora. Vi kanske ser lite konstiga ut, har nån extra tå eller så, men det måste inte bero på strålningen. Det kan lika gärna bero på vår tunna genpool. Här gäller det att satsa stort och fort för att ha en chans att vinna nåt på den nya kärnkraften. Överallt i regionen började folk fila på ansökningar om att få bygga de där reaktorerna.

Biogas extra

I Forsbacka byggs just nu en biogasanläggning som ska förse länets bussar med biogas. Anläggningens ledning kastade snabbt in en ansökan om att få en kärnreaktor till sin anläggning. Tanken är att man ska kunna producera radioaktiv gas som ett komplement till biogasen. Det är mer sprutt i den radioaktiva gasen och det behövs till flera bussar. Som den där bussen i Årsunda som ständigt kör ifrån sina passagerare. Med radioaktiv gas som drivmedel kommer passagerarna att vara chanslösa!

Snabbturer

En liknande plan har järnvägsföreningen i Jädraås. De hoppas få en reaktor att sätta in i sitt gamla ånglok. Hittills har det gamla loket eldats med kol och statliga subventioner, men om man får in en kärnkraftreaktor i loket så kommer det att kunna hålla jämna steg med marknadsekonomin. Loket kommer att bli känt som världens första atomånglok, och det kommer att gå mycket fortare än idag så man kommer att hinna köra mångdubbelt fler turer.

Elbandy

Men den mest innovativa idén kommer ändå härifrån Bollnäs. Det är Bollnäs Bandys fastighetsbolag som har ansökt om att få sätta in alla tio reaktorer i den nya bandyhall som de hoppas ska byggas på stationsområdet. Tanken är att all energi från kärnreaktorerna ska användas i en ny form av bandy. Man kallar det för elbandy och ser det som en injektion för bandysporten. Isen kommer att snabbfrysas med ett energislukande kylaggregat. Alla sittplatser får värmeslinga, och lyset kommer alltid att vara tänt. Det kommer att vara speciella högenergilampor som står för lyskraften.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.