Skoterschack i Storhaga By 8/6

2016-06-08

När jag kom hit i helgen var det alldeles lugnt och stilla här vid Ljusnans strand i Storhaga By. Vågorna hördes slå mot stranden. Fåglarna var alldeles tysta. De var chockade. Överallt låg fiskar och sprattlade för sina liv efter att ha slungats upp på land. Det såg ut som att en tsunami hade gått genom Ljusnan. I själva verket var det en vattenskoter som hade passerat.
Tvärsöver vattnet från Storhaga By övar en vattenskoterförening. Ljudet kring just den här delen av Ljusnan upptas av ett växelvis morrande. Först hör man morrandet från en vattenskoter som övar på att köra fort som en idiot. När vattenskotern slutat morra är det tyst en liten stund. Sen hörs morrandet från stugägarna på andra sidan, alltså här i Storhaga By.

Buskörning

Stugägarna hävdar att vattenskotrarna buskör. Det har kommit in rapporter om att vattenskotrarna har skvätt vatten och gjort vågor i Ljusnan. Men framför allt så låter de nåt oerhört. Själva grejen med att köpa stuga i glesbygden är ju förutom det låga priset, att man ska slippa bli påmind om att det finns andra människor. Man vill kunna titta ut över vidsträckta naturområden och tänka att man äger hela klabbet. Man vill kunna utöka sin strandanläggning, även om den råkar ligga i ett naturskyddsområde, utan att det helt plötsligt passerar vittnen som börjar skvallra. Så naturligtvis är skoterföreningen en sanitär olägenhet.

Skugga över en näring

Anmälningarna om buskörning har dragit en skugga över hela vattenskoterbranschen. Visst finns det några som använder vattenskotern som ett nöje, om man nu betraktar det som ett nöje att göra livet surt för sina grannar. Men kritiken påverkar ju även alla dem som använder vattenskotern som ett helt normalt fordon. Alla hederliga småbarnsfamiljer som jobbpendlar och veckohandlar med vattenskoter. Som sätter i en barnstol och skjutsar ungarna till förskolan med vattenskoter. Alla transportfirmor som fraktar varor med vattenskoter. För att inte tala om den sydsamiska fisknäringen. Det har ju länge varit en tradition att sydsamerna använder vattenskoter för att valla fisk i stora stim.

Rädda skoterföreningen

Vattenskoterföreningen försöker nu göra sitt yttersta för att rädda verksamheten. Det gäller att framstå som seriös. Som ett första steg provade föreningen att sluta se ut som att de har roligt när de kör vattenskoter. Skoteråkarna började köra förbi Storhaga By med sina allra suraste miner. Men problemet var ju inte att skoteråkarna verkade ha roligt. Inte primärt i alla fall. Det var själva ljudet som störde mest. Så vissa i föreningen har nu bytt ut vattenskotern mot tysta fordon. Kajak eller trampbåt. Andra har kvar skotern men sitter mest stilla på den och gör seriösa grejer. Spelar schack. Läser tidningen.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.