Ockelbo Snyggar till sig 25/5

2016-05-25

Ockelbo håller på att få snyggare vägar. Arbetet är i full gång, och med det menar jag att vägarbetarna har ställt upp alla grejer så att det blir svårt att komma fram. Sen har de gått på lunch. Det är landsvägarna till och från Ockelbo som ska få en upplyftning, och det är på tiden. Vägarna har varit fulla av hål, sprickor och gammal solblekt asfalt. Landsvägarna har sett ut som att de rökt hela livet. De har varit så fula att Trafikverket har fått sätta in extra värdegrundsseminarier för att komma tillrätta med allt elakt snack om Ockelbos landsvägar. Alla vägar är lika värdefulla, oavsett hur illa de ser ut, har Trafikverket försökt förmedla med lika delar entusiasm och powerpoint.

Ljuset i framtiden

De fula vägarna har påverkat hela bygden. Ingen i Ockelbo har vågat lyfta blicken och se ljuset i framtiden, för då finns det risk att man kör ner i ett potthål och gör illa sig. Ockelbos satsning på turism har mest handlat om att när man väl kört till Ockelbo så vågar man inte köra därifrån.
Men snart blir det ändring på det. Redan nu börjar några vägavsnitt bli riktigt snygga. På flera håll är potthålen borta, asfalten slät och svart och vägrenarna knivskarpa som en nytrimmad skägglinje. De nyfixade vägarna ser ut som att de ska gå på dans. Det är bara doften av alldeles för mycket alldeles för billig parfym som saknas.

Fult folk

Men nu när vägarna börjar bli snygga har folk i Ockelbo fått ett nytt problem. Folk tittar inte på vägarna längre, så nu börjar man istället lägga märke hur Ockelboborna ser ut. Och det är inte bra. Alla i Ockelbo är liksom ojämna på nåt sätt. Lite skrynkliga. De är både solblekta och smutsiga, något som hade kunnat ge en helt normal hudton. Men istället blir det fel på två sätt. De väger fel, de har dålig hållning, sur min och tom blick. Om det finns människor bakom de tomma ögonen i Ockelbo så är det ingen man vill träffa.

Bättre förr

Ockelboborna längtar tillbaka till den tiden då man inte behövde bry sig om sitt utseende, eftersom vägarna såg ut som de gjorde. Va, går du på restaurang i mjukisbrallor? Ja, det kanske jag gör men titta hur ojämn den där vägrenen är. Va, sitter du på kundmöte med en jättestor snus som deformerar halva ansiktet?  Det är möjligt, men kolla potthålet där borta. Såna grejer har fungerat i flera generationer. Nu är det snart helt borta.

Vissa försöker göra sig snygga, men det är en lång uppförsbacke av dåliga förutsättningar och bristande vana. En ockelbobo använde hårspray som deodorant och sitter nu fast med armarna i en ganska obekväm ställning. En annan skulle trimma skägget och saknar nu ögonbryn. En tredje försökte fylla igen porerna i näsan med foundation, bara för att upptäcka att det var inga porer. Det var näsborrarna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.