Mellanfästingarna i Fjäle 11/5

2016-05-11

Det blir fler och fler fästingar här i Fjäle. Det blir det i hela länet. Hunden kommer hem och är alldeles knottrig. Ungarna är härligt rosiga och går ut och leker ena dan. Dan därpå är de bleka, modlösa och lyssnar på Kent. Allt beror på fästingarna. Det har länge setts som ett problem, men inom Region Gävleborg har man äntligen hittat ett användningsområde för alla fästingar. I ett stort projekt håller länets hälsocentraler nu på att samla in tusentals fästingar som kommer att rekryteras som mellanchefer inom vården.

Fördelen med fästingar

Fördelen är att fästingarna tar så oerhört liten plats jämfört med en vanlig mellanchef i vården. Visserligen är de så små att de inte kommer att synas i själva vårdverksamheten, men jobbet som vårdchef är inte att vara synlig i verksamheten utan att vara tillgänglig för högsta vårdledningen. Och en bra chef ska kunna leda en verksamhet utan att känna till någonting om den.
Dessutom finns det så många fästingar att tillgå, så det är ytterst liten risk att någon av dem drar på sig över 100% tjänst. Och med lite trixande ska man nog kunna se till att fästingarna lär sig att förmedla den högsta vårdledningens inställning. Gärna på ett sätt som är både självständigt och ordagrant på samma gång. Helst ska de även låta bli att svara på epost, och det verkar många av fästingarna redan klara.

Låt hjärtat vägleda

När cheferna träder i kraft kommer verksamheten att anpassas efter det nya osynliga ledarskapet. De som jobbar kommer helt enkelt att gissa sig till vad de ska göra, eller gå på känsla. Eller som regionens copywriter säger: låta hjärtat vägleda.
Man räknar med att de osynliga cheferna kommer att få en slags mytisk status. Vårdchef kommer att bli det nya Slottsfrun. De vårdanställda kommer att berätta skrönor om hur de sett en vårdchef vinka i ett fönster sent en kväll, eller hört klagande skrik i slutet av en budgetperiod.
Vårdverksamheten kommer att regleras av spontant uppkomna djungelordspråk. Du hittar aldrig vårdchefen, hen hittar dig. Vårdchefen är hård mot de hårda. Och så vidare. Den som vill ha kontakt med sin vårdchef får anordna en sorts seans. Seansen består av en lång ritual där man först betalar en rad fakturor utan att ifrågasätta dem, därefter vänder man blad massor av gånger medan man försöker koncentrera sig på någonting positivt.

Fjäle konsultcentral

Här i Fjäle har samfälligheten bestämt sig för att ta tillfället i akt. Samfälligheten har samlat ihop en hel burk med fästingar, registrerat ett bankgirokonto och startat ett bemanningsföretag som står redo att hyra ut de osynliga cheferna till högstbjudande. Och champagnen står på kylning.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.