Skärsås skarvar avgår 4/5

2016-05-04

Jag befinner mig vid Skärså fiskeläge strax utanför Söderhamn. Hela området kryllar av sjöfågel, främst skarv. De kommer från öarna Vitoren och Tvågranskär utanför Skärså. Fåglarna ute på öarna ser lite vresiga ut. De går med stampande steg medan de bär med sig sina tillhörigheter. Alla är på väg därifrån. När skarvarna kommer i land här vid Skärså så lugnar de ner sig. En ornitolog som vet allt om fåglars beteende berättade för mig att skarvarna avgår. Det hela har sin upprinnelse i den senaste tidens tumult.

Ambulansen avgår

Det hela började när länets vårdchefer bestämde att ambulanspersonalen gott kunde vara på jobbet utan lön. Det tyckte inte ambulanspersonalen, så flera av dem valde att avgå i protest. Vårdcheferna protesterade mot protesten vilket fick nån galning att bli hotfull mot en ambulanschef, i protest mot protestprotesten. Och i protest mot hoten avgick ambulanschefen.

Miljöpartiet avgår

Strax därefter avgick Miljöpartiet. Eller stora delar av Miljöpartiet åtminstone. Och de som inte avgick på en gång meddelade att de gott kunde tänka sig att avgå. Om de inte fick sitta kvar förstås.  Det verkade som att alla samhällsgrupper hade lärt sig ett nytt sätt att krishantera. Man kliver av helt enkelt. Gör nåt man trivs med, tar det lugnt. Till och med medborgargardet Soldiers of Odin meddelade att de tänkte avgå, trots att det centrala i deras verksamhet var att de aldrig tänkte ge upp. Men om folk konsekvent vägrar att känna sig trygga i det halvkriminella gängets närhet, vad ska man göra?

Skarvarna har det inte heller så lätt

I förra veckan började Länsstyrelsen skrämma skarvar här utanför Skärså. Skarvarna låter illa och det blir fullt av avföring där de drar fram. Lite som manliga fotbollssupportrar. Så Länsstyrelsen försöker skrämma bort dem. Skarvarna alltså.
Och skarvarna hanterar kampanjen på samma sätt som alla börjat göra på sistone. De avgår. En efter en packar skarvarna ihop sina grejer, håller en kort presskonferens där de skyller sin avgång på samhällets värderingar och det rådande mediaklimatet för att sedan lämna sin post och göra nåt för att förverkliga sig själva.

Skarvar som förverkligar sig

Hela Skärså kryllar av skarvar som målar akvarell, spelar elbas eller skriver på en generationsroman. Det är skarvar i batikfärgade sjalar som dansar frigörande dans och drejar. En liten skarvkoloni planerar att backpacka i Indien medan andra har börjat konditionsträna för att klara klassikern.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.