Julgransplundringar i Mellanfjärden 13/1

2010-01-13

Mellanfjärden, Nordanstigs Kommun, onsdag. När man kommer gående genom Mellanfjärden idag får man vara på sin vakt. Utan förvarning kommer vissna granar farande ut på vägen. Det är tjugonda knut och julgransplundringen börjar tydligen tidigt på dan här. Det raskar rävar över isen, det skärs havre och det tippetippetappas i varenda liten stuga. Det är gubbar och tanter som hoppar omkring som grodor och drar i dragspel, och förskräckta barn som försöker spela med i vansinnet i väntan på att få sin belöning: segt godis och bleka kakor som stått framme sen förra året. Det är husägare som svär att det är sista gången den barrande besten får ockupera vardagsrummet. Nästa år blir det plastgran. Eller så får den stå i garaget. Och det är nyårsbantare som med en tår i ögonvrån tar farväl av de sista marsipansmulorna. Imorgon finns det ingen bakdörr ut ur det sockerfria livet.

Hela landet

Här, liksom i resten av landet är tjugonda knut en dag när vi stoppar i oss det sista av det som går att stoppa i sig från julen. Det som inte ens går att plåga i sig kastar vi ut under munter sång. Helst genom ett fönster. Men här i Mellanfjärden har de dragit det hela lite längre. De slänger inte bara ut julen. De passar på att slänga ut allt möjligt.

Vad de slänger ut i Mellanfjärden

Igår var det en kvinna här i Mellanfjärden som bestämt sig för att skaffa ett nytt kylskåp. Så hon bjöd in grannarna att äta upp gammal leverpastej, utgångna ägg och ostkanter. Sen slängdes kylen ut från bron under glada tillrop. En man här i närheten hade fått julklappar av sina barn, som han inte kunde byta. Idag såg jag hur han skuttade fram till fönstret och hivade ut ett limmat stentroll och en broderad bonad. ”God Jlu Pappa” – jamen, vem vill klä sina väggar med utbildningssystemets brister? Strax därefter kom även ungarna ut. Jag hoppas att de skulle med skolbussen.

Källsortering

Många här i Mellanfjärden utnyttjar även tjugonda knut för att bli av med allt som de inte fattat hur man ska källsortera. Inför hembygdsföreningens julgransplundring har folk här knutit in både knappcellsbatterier och utgången elektronik i röda bomullsband. I eftermiddag kommer skräpet att smygas upp i samfällighetens stora gran. Resten är den åldrande hembygdsstyrelsens problem.

Överdrift

Jag tror dessutom att det förekommer några Mellanfjärdingar i exil, för jag har sett prov på hur man försökt exportera konceptet. För några dagar sedan satt det hemgjorda lappar på Ericsson i Gävle, där de anställda bjöds in att plundra basstationer och dansa ringdans på lagret för att slutligen kasta ut arbetsplatsens lödstationer och styrgrupp genom ett fönster. Och bli inte förvånad om ett mindre nogräknat politiskt parti snart lägger fram ett förslag där man uppmanar till arbetskraftsinvandring i december och följer upp med brysk avvisning i mitten av januari. Under munter sång.

Det här är Niklas Folkegård, från Mellanfjärden, onsdag.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.