Odins toapapper 20/4

2016-04-20

I helgen besöktes Hudiksvall av ett turnerande medborgargarde. En grupp halvkriminella killar som brinner för att skapa trygghet genom att åka omkring och vara hotfulla i normalt lugna stadsmiljöer. Killgruppen brinner även för sagofiguren Odin. Odin var en enögd gammal farbror som fick all sin information från två kråkfåglar. Odin hade lika dålig känsla för perspektiv som för källkritik. Kan man säga.

Dålig mobb

Den turnerande killmobbens framfart har gått lite sisådär. I ursprungslandet Finland  blev killarna förföljda av clowner som sabbade hela den tuffa imagen. I Borlänge fick de stryk av ett gäng vuxna så fort de visade sig. Och på de flesta orter har killarna behövt poliseskort för att över huvud taget våga skapa den där tryggheten. Dessutom har folk i allmänhet inte känt sig särskilt trygga av medborgargardets stadsvandringar. Snarare tvärtom, som det kan bli när man möter en grupp maskerade brottslingar på stan.

Ett steg åt sidan

Men den enögda sagofigurs- och trygghetsälskande killgruppen ger inte upp för det. Det står i killgruppens regler att de inte ska ge upp. Och då gäller det att inte ge upp, annars kan man ju lika gärna lägga av. Istället får man försöka hitta ny terräng för sin verksamhet. Och just här i centrala Hudiksvall har gruppen därför börjat prova andra metoder för att skapa trygghet.

Feng Shui

Bland annat har gruppen  lagt ut kuddar på stadens bänkar. De har placerat ut blommor och mysbelysning och flyttat lite på några av stadens parkbänkar för att skapa ett mer harmoniskt stadsrum. Under aktionen kallade sig gruppen för Feng Shui of Odin. De har även börjat låna ut Paraplyer of Odin till folk som är oroliga för att bli blöta.
Vid en olycksdrabbad vägsträcka utanför Hudiksvall provade gruppen att sätta upp ett Farträcke of Odin och gjorde en Nykterhetskampanj of Odin, eftersom många olyckor i trafiken beror på alkohol i kombination med dåligt omdöme.

Fibrer of Odin

Eftersom en av de farligaste grejerna i samhället idag är hjärt- kärlsjukdomar har man även satt upp en Hjärtstartare of Odin och rekommenderar en Fettsnål Diet of Odin. Gärna i kombination med lite Fibrer of Odin och Motion of Odin. Just nu patrullerar gruppen utanför stadens offentliga toaletter. Alldeles nyss såg jag drygt tio biffiga  killar som stod på helspänn, beredda att hjälpa till. Om toapappret skulle ta slut på den offentliga toaletten så rusar de genast till en affär och köper nytt, så att ingen behöver gå omkring på stan och lukta bajs. Det känns tryggt!

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.