Järnvägsmuseetmuseetmuseet 13/4

2016-04-13

I förra veckan spred lokala medier i Gävle ett rykte att Järnvägsmuseet här på Sörby Urfjäll i Gävle kommer att hållas stängt för renovering från och med nästa höst och ett och ett halvt år framöver. I själva verket hade Järnvägsmuseet bara tänkt att gestalta moderna tågförseningar genom att hålla dörrar och fönster stängda så att luften blev riktigt dålig. Men i praktiken var det ju samma sak. Järnvägsmuseet tänkte hålla stängt. Och reaktionerna lät inte vänta på sig.

Kent

Tågfantaster över hela landet blev utom sig av förtvivlan. De slet sitt hår. Åtminstone på sidorna, där det fortfarande fanns kvar. De kastade sina magväskor i väggen. Naturligtvis efter att först ha tömt ut innehållet så att det inte kom till skada. De ringde hem till familjen, alltså sin pensionerade mamma, och beklagade sig. En del blev så lessna att de började lyssna in sig på det deprimerande popbandet Kent, vilket gav det deprimerande popbandet Kent sån beröringsskräck att de bestämde sig för att sluta som deprimerande popband.

Hatsvansen som inte orkade

Ett nätforum för järnvägsentusiaster började kalla sig för alternativmedia och försökte hetsa upp stämningen bland sina följare. Man hade hoppats på ett rejält drev och några smaskiga hot mot museiledningen. Men istället för att bli hotfulla drabbades följarna av stressastma och blev tvungna att lägga sig en stund.
Museiledningen gick ut och lovade spännande nyheter när museet skulle slå upp portarna igen. Tydligen trodde de att folk går på museum för att få se någonting nytt. Inget kunde vara mer fel. Tågentusiasterna gjorde sitt yttersta för att stoppa moderniseringen. De skrev på protestlistor, det blev säkert ett halvt A4 med namn. De tryckte upp dekaler där det stod ”Bevara järnvägsmuseet”. Eller rättare sagt, de skrev det på frystejp. Men väldigt noga, så det såg ut som dekaler. Järnvägsmuseet översvämmades av tågentusiaster som knäppte kort på museets lokaler för att åtminstone kunna bevara nåt litet minne innan förnyelsens käftar slår till.

Järnvägsmuseetmuseet

Tågentusiasterna är förberedda. De kommer att möta förnyelsen med förnyad bevaringsiver. Samma dag som Järnvägsmuseet stänger kommer man att låna en lokal av ett studieförbund och öppna ett museum som visar Järnvägsmuseet som det såg ut förr. Alltså ett Järnvägsmuseetmuseum. Men för att vara riktigt säkra på att bevara minnet av Järnvägsmuseet för eftervärlden så kommer det nya museet, alltså Järnvägsmuseetmuseet, att dokumenteras in i minsta detalj och ställas ut på det nya Järnvägsmuseet när det öppnar. Så Järnvägsmuseet kommer att bli Järnvägsmuseetmuseetmuseet. Och när det sker kommer Järnvägsmuseetmuseet att dokumentera Järnvägsmuseetmuseetmuseet och öppna sin nya utställning. Järnvägsmuseetmuseetmuseetmuseet. Missa inte det.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.