Negativa bankrån i Ockelbo 6/4

2016-04-06

I förra veckan meddelade lokala medier att Swedbank i centrala Ockelbo kommer att lägga ner. Först blev folk oroliga för fattigdomen. Själva tanken med att ha en bank var ju att cashen skulle flöda. Förr i tiden brukade folk ta en  kölapp till banken för att ta ut pengar över disk. Servicen var sådär surrealistiskt långsam som den brukar vara på bank. Så i väntan på att det skulle bli ens tur brukade man konsumera i centrum. Det räckte att visa upp sin kölapp så fick man handla på kredit i centrumbutikerna. När man tagit ut pengarna gick man helt sonika runt och betalade av.

Botten

Men utan kontanter befarade Ockelboborna att konsumtionen skulle gå i botten. Folk började slåss om de sista kölapparna. Butikerna räknade med att gå i konkurs. Banklokalerna skulle bli ett tomt ställe dit man bara gick för spänningen att kanske bli överfallen. Folk i centrala Ockelbo började satsa på överlevnad. De bunkrade upp konserver och googlade hur man gör mat av självdöda småfåglar och fimpar.

Cash is not king

Mitt i katastrofförberedelserna var det nån som insåg att inte ens Ockelbo är kvar på 70-talet längre. Kontanter håller på att bli fulkultur. På 70-talet var det bara kungligheter och mytiska gestalter på sedlarna. Det var tider det. Men redan på åttiotalet började det finnas plats för historiska personer och författare, och på senare tid har sedlarna börjat lämna plats för nån sorts B-lag. Ingmar Bergman och Evert Taube och sånt patrask. Snart kommer det väl ut en femtilapp med Refreshments och efter det är det allmänhetens tur. Det är bara fattiga människor som använder kontanter. Folk som ägnar dagarna åt att röka i en kombi. Folk som har pengar visar dem aldrig, för då kommer det fattiga och vill att man delar med sig. Nuförtiden betalar man med chip och swish och app och sånt. Man bara viftar lite med fingrarna när man ska betala.

Lyxdax

Att banken i Ockelbo ska lägga ner är bara bra. Började folk tycka. Mindre kontanter i centrum kommer att betyda fler rika människor. Bankens gamla lokaler kan hyras ut till en champagnebar eller en sportbilshall. Perslundaskolan kunde göras om till internat och Hem och Skola kunde anordna studiecirklar i pennalism och riskkapitalhantering. Men först måste förstås banken stänga, annars kommer Ockelbo aldrig upp ur kontantträsket.
Folk i Ockelbo är inte oroliga för fattigdomen längre. De har en ny grej att oroa sig för. Negativa bankrån. Alltså om det rusar in nån idiot och tvingar på banken en massa kontanter. Då kommer de ju aldrig att stänga.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.