Snabbmakaroner i Stråtjära 30/3

2016-03-30

Jag befinner mig i Stråtjära, vid väg 83 mellan Bollnäs och Tönnebro. Väg 83 är en av de vägar där Trafikverket föreslår sänkta hastigheten för att minska antalet olyckor. I ett första steg vill Trafikverket sänka hastighetsgränserna från 90 kilometer i timmen till 80. Nu är det ju inte så många här i trakten som kör långsamt bara för att det står på en skylt att man ska göra det. Så Trafikverket kommer att sätta in extraåtgärder just för väg 83. Trafikverket kommer att anlägga fler gropar och gupp i vägen samt öka antalet krökar. Dessutom har Trafikverket samlat på sig ett stort parti småvilt som kommer att strösslas ut längs vägen. Allt för att få folk att köra lite långsammare.

Trögt i starten

Senare forskning visar att de stora tidsförlusterna vid en resa sker innan man kommit iväg. Därför kommer Trafikverket i ett andra steg att försöka sänka hastigheten vid själva avresan. Folk som ska packa bilen kommer plötsligt upptäcka att det ligger en massa bråte i bagageutrymmet som måste plockas bort innan avfärd. Det kommer att stå massor av cyklar på garageuppfarten som man måste flytta på. Grinden har blivit trög. Telefonen ringer precis när man ska åka. När man kommit iväg upptäcker man att man har glömt laddaren till mobilen. Sen blir man kissnödig. Sen glömmer man bort att man skulle åka och börjar kolla mejlen en stund. Trafikverket ligger bakom allt det här. Förseningar och hastighetssänkningar tillsammans kommer att göra att det tar minst ett par timmar att köra till Tönnebro eller Bollnäs. Restiden på väg 83 kommer att bli så långsam att trafikdödligheten försvinner. Istället dör man av hög ålder.

Inget gjort

Här i Stråtjära har folk insett konsekvenserna av hastighetssänkningen. Det kommer att bli mer tid på väg 83 och mindre tid i Stråtjära. Och det är tråkigt. De allra flesta som bor i Stråtjära gör det för att de tycker om att vara i Stråtjära, inte på väg 83. Stråtjäraborna vill njuta av lugnet och stillheten på den Hälsingska landsbygden. Trafikverket hävdar bestämt att den Hälsingska landsbygden även finns längs väg 83. Det är visserligen sant, men lugnet och stillheten finns i Stråtjära.
För att hinna ta det lugnt finns det bara en lösning för Stråtjäraborna. Att skynda sig. När Trafikverket sänkt hastigheten kommer man inte att kunna skynda sig längs väg 83. Inte heller vid avresan, för även där har Trafikverket täckt upp. Det enda som återstår för att få uppleva lugnet och stillheten i Stråtjära är att snabba på när man har kommit hem.

Snabblösningar

När Stråtjäraborna kommer hem från en lång dag på väg 83 kommer de uteslutande att äta snabbmat, snabbmakaroner och dricka snabbkaffe. Ska man prata med nån familjemedlem bör man göra det i form av en snabb sammanfattning, helst med förkortningar. Alla TV-program får man kolla på med snabbspolning och vill man ha en nypa friskluft får man hyperventilera.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.