Flisfeber i Sandarne 23/3

2016-03-23

Jag befinner mig på Flisvägen i Sandarne utanför Söderhamn. Människor i tusental strömmar hit och bosätter sig på gatan. I husvagnar, i tält, eller bara stora kläder. Folk lever i armod, men med hoppets låga brinnande i sina utmärglade ögon. Alla är de här för att skapa sig en gigantisk förmögenhet. Den stora rusningen tog sin början i fredags, när Radio Gävleborg rapporterade om att Mellanskog kommer att satsa på biobränsle i Hälsingland. Mellanskog kommer att köpa upp biobränsle från hela Hälsingland och köra det från sin terminal i Tjärnvik i Gnarp till Värtaverket i Stockholm. Och biobränslet består av flis. Man kan alltså få betalt för flis i Hälsingland.

Flisrush

När folk förstod att man kunde få betalt för flis blev det en flisrush hit till Flisvägen i Sandarne. Det hör man ju på namnet att det är här man ska vara om man gillar flis. På samma sätt som man i alla städer hittar rojalister på Kungsgatan och Drottninggatan. Det var ingen som frågade hur mycket man skulle få betalt för fliset men alla gissade att det skulle vara massor av pengar. Det är väl fortfarande energikris? Folk såg framför sig hur just de skulle bli de oljeshejkerna. Flisshejkerna på Flisvägen i Sandarne skulle ha massor av pengar och åka runt i förgyllda  limousiner.
Driftiga och pengahungriga människor från hela landet packade sina tillhörigheter och malde ner allt de ägde som var av trä – pinnstolarna, stereobänken och ytterdörrn – till flis. De som ännu inte källsorterat sin julgran kände sig plötsligt som vinnare i livets lotteri. Folk pantsatte sina hus för att följa med flisrushen till Sandarne (om man inte hade ett trähus, då malde man ner det och tog med sig fliset för att omvandla till reda pengar). Täljknivar sålde som aldrig förr.

Laglöst land

Folk karvade flis var de kom åt på resan mot Flisvägen. Telefonstolpar, träd och friggebodar levde farligt. Flera skogsområden runt Sandarne är ödelagda. Butikerna är plundrade på allt som går att sälja som flis. Müsli, fiberhavregryn och sånt där torrt fullkornsbröd till exempel. Flisjägarna i Sandarne går omkring med galna blickar och spanar efter mer flis. Nyss såg jag en som girigt tömde sin rakapparat. En annan var överlycklig eftersom hon hade fått mjäll – det måste gå att sälja som flis. Igår blev en person överfallen och rånad på sin fliströja. Sandarne är ett laglöst land.

Armodet

Fattigdomen sprider ut sig. Folk har finfördelat sina sedlar så de kan inte köpa mat. De som har mat väljer att torka den så att de kan göra flis av den. Några människor är så hungriga att de tvingats äta sina skor. De som hade träskor har istället gjort flis av dem.
Igår utbröt panik här i Sandarne. En galning hade gått Flisvägen fram med en kraftig lövblås och skapat oreda bland flishögarna. Idag har folk fullt upp med att sortera.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.