Regionen mobiliserar i Bärrek 16/3

2016-03-16

Jag befinner mig på den tänkta frontlinjen för Region Gävleborgs territoriella offensiv. Det hela började i förra veckan, när regionens löneförhandlare tröttnat på gnällspikarna inom ambulanssjukvården. I korthet gick löneförhandlingen till så här: Ambulanspersonalen tyckte det var dåligt att få mindre betalt för att göra samma jobb som de brukade. Men för regionens sida såg det ju ut som en besparing. Så regionens förhandlare slutade helt enkelt att förhandla och bestämde att det var de som bestämde. Så kunde man också göra.

Tystnad

Det hela var en del av en ny effektiv strategi som regionen lärt sig. Kanske i San Fransisco? Strax därefter rapporterade lokalpressen att allt färre patienter anmäler skador i vården i Gävleborg.  Inte på grund av skadorna. Regionen har bara slutat ta emot anmälningar. Regionen sätter gärna ambitiösa kvalitetsmål för sin verksamhet. För att nå dem har man helt enkelt inte tid med en massa anmälningar som sabbar resultatet.

Invasionsplanen

När man från statligt håll berättade att Region Gävleborg ska omvandlas till en storregion där även Uppsala, Dalarna, Västmanland, Örebro och Sörmland ska ingå, såg strategerna inom Region Gävleborg det hela som ett utmärkt tillfälle att expandera. Storregionsbeslutet är redan fattat, även om själva omvandlingen ligger en bit in i framtiden. Först måste man ju förhandla om alla detaljer. Men om Region Gävleborg föregår alla de andra regionerna och helt enkelt invaderar dem så slipper man ju förhandla. En invasion ger maximalt inflytade med minimal arbetstidsförlust för regionstrategerna.

Hur invaderar ett landsting?

Det är bara ett problem. I normala fall sker ju en invasion med hjälp av en massa vapen. Region Gävleborg har inga vapen. Och på grund av gnällspikarna i ambulanssjukvården finns inte utrymme i budgeten för att köpa in några vapen heller. Region Gävleborgs strateger lät sig inte stoppas för det. Istället har regionen mobiliserat med de påtryckningsmedel de har till hands. Alla står uppställda här i Bärrek, beredda att börja invadera de andra regionerna. Först invaderas Dalarna.
Till att börja med skickar man ut en riktigt lång patientenkät. Folk blir helt upptagna. De kanske missar att de blir invaderade. Sen skickar man in en styrka bestående av undersköterskor. De är vana vid tunga lyft. De kommer att rusa in i Dalarna och flytta på folk som har nåt emot invasionen. De som står kvar kommer att mötas av regionens dietister som bjuder på Hälsingeostkaka. Ostkakan smakar gott men den gör nåt med hjärnan. Den som äter ostkakan blir till sist helt apatisk. Som folk i Hälsingland. Regionens strateger har inventerat förråden av offentlig konst och hittat några grejer som ser ut som massförstörelsevapen. Det räcker att visa dem så ger folk upp.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.