Allt fungerar väldigt bra i Viken 9/3

2016-03-09

Jag befinner mig i Viken strax utanför Alfta. Det var här som Vikenskatten grävdes fram för drygt 100 år sedan. Skatten bestod av 187 silvermynt som tagits hit från Tasjkent omkring år 905. Man har länge undrat hur mynten hade kunnat hamna här i trakterna, men senare forskning har visat att Vikenskatten var en souvenir från en inspirationsresa för Region Gävleborgs tidigaste chefer. Cheferna hade länge varit sugna på att åka till Tasjkent och hittat på nån historia om att det fanns en grej som fungerade väldigt bra där som de måste kolla in. På den tiden fick även lägre anställda följa med. Nån måste ju ro båten.

San Fransisco

På senare tid har regioncheferna sett en grej som fungerar väldigt bra i San Fransisco. Bland annat vädret. Det är ju mycket bättre än i Tasjkent. Även vården är helt fantastisk. Åtminstone för cheferna som är sugna på att åka till San Fransisco. San Fransisco har lanserat en världsberömd kampanjlåt för organdonation – I left my heart in San Fransisco. Och så har de den där fina Golden Gate-bron, och det är precis vad vi behöver i den här regionen. Broar. Mellan människor. Det skulle bli så mycket bättre stämning då, istället för alla klagomål om vad våra gemensamma pengar används till. Så regioncheferna har åkt till San Fransisco för att uppleva hur bra det fungerar där, och låta sig inspireras. De lägre anställda fick inte följa med. Ville nån av dem åka på inspirationsresa fick de istället möjlighet att delta i öppet spår på Vasaloppet. Där lär man sig hur mycket man hinner på en arbetsdag, om man bara lägger manken till och slutar gnälla.

Men vad bra!

Här i Viken har folk insett att det går att tjäna bra pengar på regionchefernas inspirationsresor. Det enda kravet är ju att det finns en grej som fungerar väldigt bra så kommer de farande och låter sig inspireras. Det finns det här i Viken. Det finns till exempel en gubbe här med  ett tarmsystem som fungerar väldigt bra. Han har dessutom en cykel som också fungerar väldigt bra. Den har inte haft punktering på flera år. En familj här i krokarna har väldigt välfungerande barn. De går och lägger sig när de blir tillsagda. De är snälla mot varandra, men utan att ge upp sin egen integritet. I ett hus har de en tvättmaskin som fungerar väldigt bra, och det finns flera bilar som fungerar väldigt bra. Åtminstone om man tänker på hur gamla de är och hur roligt det är att köra som en galning på skogsväg.

Gräv ner

Nu sprider Vikenborna ryktet om alla grejer som fungerar så väldigt bra i Viken. Sen är det bara att vänta på att regioncheferna ska komma farande för att låta sig inspireras. Medan cheferna inspireras gör de av med pengar. Det kan vara väldigt inspirerande. Pengarna Vikenborna tjänar kommer att grävas ner på samma plats som Vikenskatten låg. Om tusen år hoppas man att nån gräver fram dem igen så att folk kan få ta del av skatten.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.