Gävle ökar farten 2/3

2016-03-02

Förra veckan var jag i Gävle och rapporterade om den stundande Melodifestivalen. Den här veckan är jag fortfarande i Gävle. Jag har alltså inte kommit nån vart alls. Så brukar det vara i Gävle. Men så här veckan efter att Melodifestivalen lämnat stan så kommer det ytterligare en glad nyhet. Det ska enligt ett förslag i kommunfullmäktige bli stopp för de kommunala farthindren. Med det menas inte kommunens tjänstemän, utan de gupp som byggts på flera gator för att få bilisterna att sänka farten. Eller göra livet surt, som det också heter.

Tappad macka

Guppen har inte haft den avsedda effekten, så nu vill förslagsställarna att guppen slutar byggas. De flesta har inte sänkt farten, utan sett guppen som festliga hopp och tagit lite extra sats. En kommunpolitiker talade övertygande om guppens farlighet. Han berättade att han tagit sån sats över ett gupp att han brutit lårbenshalsen. Det gjorde jätteont, och dessutom tappade han både sin mobiltelefon och en smörgås i hoppet.

Stampa

Förslaget att sluta bygga fartgupp fick omedelbart applåder från kommunens bilister. Så nu har förslaget byggts ut. Till att börja med ska de fartgupp som redan byggts plattas ut. Exakt hur det ska gå till är det ingen som vet, men man hoppas att det ska gå att stampa ut guppen. Det finns många i den kommunala förvaltningen som står och stampar. Det gäller bara att ställa dem på rätt plats så blir jobbet gjort.

Snart går det utför

Men det nya förslaget går längre än så. Tanken är att de styrande ska verka för att öka farten i kommunen. Om farten på gatorna ökar så kommer farten i ekonomin att följa efter, och så småningom kommer det säkert att ge arbetstillfällen i kommunen. Men för att öka farten räcker det inte att platta till fartguppen. Folk kanske saktar ner för att spara bensinpengar eller för att de inte vill köra på fotgängare. För att spara bensinpengar vill man bygga om gatorna så att det blir nerförsbacke överallt. Om man bara låter bli att bromsa kommer det att gå riktigt fort utför. Stadsarkitekten har beställt ett lutande skrivbord för syftet.

Undergången är nära

Vid känsliga ställen som skolor och förskolor kommer kommunen att installera katapulter som ger bilarna en extra fartknuff. Med tanke på olycksrisken vid skolor och förskolor är det smart att hjälpa bilarna att skynda sig förbi. Det finns en minimal risk att vissa känslomässiga bilister ändå väljer att sänka farten vid övergångsställen, bara för att de inte vill köra på nån. Det moraliska dilemmat kommer man att lösa semantiskt. Man byter helt enkelt namn på övergångsställena. Till undergångsställen. Så vet folk vad de har att förvänta sig när de korsar gatan.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.